latinica  ћирилица
12/07/2024 |  21:49 ⇒ 21:52 | Autor: SRNA

Novi Grad: Održana 19. smotra folklora

Na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu večeras je održana 19. Petrovdanska smotra folklora uz učešće kulturno umjetničkih društava "Veselin Masleša" iz Banjaluke, "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora, "Omarska" iz Omarske, "Vojnić" iz Hrvatske, "Plavi delija" iz Rumunije i KUD "Una" Novi Grad.
Novi Grad - Petrovdanska smotra folklora - Foto: SRNA
Novi Grad - Petrovdanska smotra folkloraFoto: SRNA

Otvarajući smotru načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da ovo još jedna manifestacija organizovana povodom Dana i krsne slave opštine.

- Ova manifestacija posvećena je našoj tradiciji i lijepo je da pobudi pažnju velikog broja građana - rekao je on.

Koreograf KUD- "Una" Siniša Јovanić kaže da se folklornim nastupom povodom Petrovdana polako u ovu opštinu vraća i tradicija zborovanja.

Prije Smotre folklora održan je Festival izvorne pjesme uz nastup 13 pjevačkih grupa, a pobjednik je muška pjevačka grupa "Timar" iz Јelićke kod Prijedora.

Osim toga, za učesnike manifestacija kao i sve goste ove godine kotliće su pripremili članovi novogradskih lovačkih udruženja "Fazan" Novi Grad, "Lane" Rudice, "Pastirevo" Dobrljin i "Srndać" Svodna a opština Novi Grad obezbijedila je rošilj.

Obilježavanje Petrovdana jutros je počelo liturgijom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, a nakon toga delegacije su položile vijendže i cvijeće i prislužile svijeće kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.