latinica  ћирилица
12/07/2024 |  22:59 ⇒ 13/07/2024 | 07:55 | Autor: sputniknews.com

Košarkaši Srbije pobijedili Francusku

Košarkaši Srbije savladali su reprezentaciju Francuske u pripremnom meču pred Olimpijske igre rezultatom 79:67.
Aleksa Avramović i Bogdan Bogdanović (foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG) -
Aleksa Avramović i Bogdan Bogdanović (foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG)

Osim što je predstavljao pripremu za Olimpijske igre, ovaj meč bio je i sudar NBA zvezda odnosno Nikole Јokića, trostrukog MVP-a, i Viktora Vembanjame, mladog Francuza koji je prošle godine bio prvi pik na draftu.

Na startu su se njih dvojica i nametnuli, a onda je cijeli francuski tim pojačao tempo i stigao do prednosti. Na kraju prve dionice vodili su 23:18.

Međutim, Orlovi su odlično otvorili drugu dionicu, brzo su stigli do preokreta, a potom i do dvocifrene prednosti.Može se reći da posebno raduje igra u odbrani Orlova koji su posebno u drugoj četvrtini zatvorili sve prilaze svom obruču.

Sudije su bile naklonjene Francuzima, to je ljutilo Јokića, ali upravo zbog te ljutlje srpski as počeo je da igra još bolje, kako u napadu tako i u odbrani. Poigravao se i sa Goberom i sa Vembanjamom i sa Lesorom... Prosto je nevjerovatno kakvu centarsku liniju imaju Trikolori, a još je nevjerovatnije kako je Јokić rutinski rješavao duele protiv njih. Dovoljno je reći da je u prvom poluvremenu ubacio 17 poena i imao devet skokova.

Pojedini potezi, pogoci uz faul, pa one njegove trojke, podsjetili su na najsvetlije momente Somborca u dresu Denvera. Neko bi pomislio i zapitao se da li Јokić to može da ponovi u dresu Srbije, a Nikola je to rutinski činio i tjerao ljubitelje košarke da im padne vilica od količine majstorstva.

Za ovu fazu priprema Srbija je odigrala zaista jako dobro, zapravo odlično. Posebno raduje igra u defanzivi, ali raduje i raznovrsnost i u napadu. 

Zanimljiva je bila nervoza Francuza u trećoj dionici koja je kulminirala raspravom Gobera i Batuma. Oni se, kao domaćini i ekipa koja posjeduje Vembanjamu, svrstavaju u favorite za zlato, smatraju se ekipom koja bi mogla da dobije Amerikance.

Pojačali su francuski košarkaši ritam u posljednjih nekoliko minuta, uspjeli su da smanje zaostatak na samo četiri poena razlike, a onda je Vasilije Micić pogodio važnu trojku.

Srbiji je posao otežao posao Јokićev peti faul odnosno njegovo isključenje. Јoš jednu trojku od velike važnosti ubacio je i Filip Petrušev koji je Srbiji tako donio plus devet. Pečat je još jednom trojkom stavio kapiten Bogdan Bogdanović.