latinica  ћирилица
13/07/2024 |  10:22 | Autor: SRNA

Štrbac: Zašto se hrvatskim pilotima ne sudi u odsustvu?

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da Srbija ima sve pravne alate da sudi za ratne zločine počinjene nad Srbima na području bivše Јugoslavije i da se porodice žrtava stradalih na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti i dalje pitaju zašto se ne sudi u odsustvu hrvatskim pilotima koji su počinili ovaj zločin.
Savo Štrbac - Foto: RTRS
Savo ŠtrbacFoto: RTRS

Štrbac je ocijenio da je Hrvatska od svog modela procesuiranja Srba za ratne zločine "napravila brend koji uspješno izvozi na samoproglašeno Kosovo i u Ukrajinu".

- Hrvatska maksimalno koristi taj svoj model, a naši imaju sve pravne alate, mislim na propise po kojim mogu da sude za cijelo područje bivše Јugoslavije, što vrlo često napadaju naše komšije u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, pa čak i iz Evrope, a mi ga u praksi rijetko primjenjujemo - rekao je Štrbac Srni.

On je podsjetio da je Krivično vanpretresno vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 3. juna 2022. potvrdilo optužnicu Tužilaštva za ratne zločine zbog granatiranja izbjegličkih kolona krajiških Srba 7. i 8. avgusta 1995 na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti protiv četvorice visokih hrvatskih oficira i pilota zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

- Nakon održana dva pripremna ročišta u oktobru i novembru i jednog za glavni pretres u decembru 2022. pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, proces je zastao "dok se prethodno ne utvrdi da li su optuženima pozivi za ta ročišta uručeni ili im je pokušana dostava istih", iako je Hrvatska na sajtu Vlade objavila saopštenje da ne priznaje optužnicu i da neće postupati po zamolnici iz Srbije - ukazao je Štrbac.

On je rekao da, kao čovjek koji se cijeli život bavi pravom, ne može da shvati da ni Vanpretresno vijeće, ni Pretresno vijeće Višeg suda, Odjeljenja za ratne zločine pri Višem sudu u Beogradu nisu za ove dvije godine odlučili da se optuženim sudi u odsustvu.

Štrbac je naveo da će i ove godine ići na obilježavanje Dana sjećanja na srpske žrtve stradale na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti, ali da ne zna šta da kaže porodicama koje traže odgovore.

- Krajišnici veoma cijene Dan sjećanje na žrtve hrvatske vojno-policijske akcije `Oluja` koji se od 2015. svakog 4. avgusta obilježava u organizaciji vlada Srbije i Republike Srpske i učešće Srpske pravoslavne crkve, ali da bi željeli da to obilježavanje prati i procesuiranje brojnih krivičnih djela nad civilima u toj akciji i poslije nje, uključujući i zločin na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti i mnoge druge zločine nad Srbima - rekao je Štrbac.

On je naveo da je prije nekoliko dana, baš kao što to čini godinama uoči obilježavanje Dana sjećanja na žrtve "Oluje", poslao dopis i Tužilaštvu BiH da mu odgovore u kojoj fazi je proces za Petrovačku i Prijedorsku cestu.

- Ranije su mi indirektno odgovorili da predmet nije ustupljen, da je kod njih i ima prioritet, ali kakav je prioritet, ako je istraga završena još 2014. godine. Stalno su mi najavljivali "samo što nije podignuta optužnica, samo čekamo da nam Hrvati službeno odgovore na našu zamolnicu ili da nam dostave imena pilota". I ništa - rekao je Štrbac.