latinica  ћирилица
13/07/2024 |  14:14 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

Pjongjang snažno osudio deklaraciju sa samita NATO-a

Sjeverna Koreja najsnažnije moguće osuđuje deklaraciju NATO-a u kojoj optužuje Pjongjang za pružanje pomoći Rusiji u sukobu sa Ukrajinom, kao i američke napore za proširenje saveza, saopšteno je danas iz sjevernokorejskog Ministarstva spoljnih poslova.
NATO (foto: EPA/MAURIZIO GAMBARINI) -
NATO (foto: EPA/MAURIZIO GAMBARINI)

Lideri NATO-a sredinom sedmice su na samitu u Vašingtonu optužili Sjevernu Koreju i Iran da podstiču sukob Rusije sa Ukrajinom, pružanjem direktne vojne podrške Moskvi. Na samitu je naglašeno i obećanje za članstvo Kijeva i zauzet oštriji stav prema kineskoj podršci Moskvi.

- Deklaracija sa samita u Vašingtonu pripremljena je i objavljena u srijedu, 10. jula, i dokazuje da su Amerika i NATO oruđe za sukob i da predstavljaju najveću prijetnju za globalni mir i bezbjednost - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su potezi Amerike ka proširenju vojnih blokova sa državama NATO-a i azijskim partnerima, uključujući Јužnu Koreju i Јapan, "glavni uzrok ozbiljnog ugrožavanja regionalnog mira, međunarodnog bezbjednog okruženja i svjetsku trku u naoružanju", prenosi sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Na marginama samita Јužna Koreja i Amerika potpisale su smjernice za ustanovljavanje integrisanih sistema proširenog kapaciteta za Korejsko poluostrvo radi suprotstavljanja nuklearnim i vojnim prijetnjama iz Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejsko Ministarstvo odbrane smjernice je kritikovalo kao "bezobzirnu provokaciju", zbog čega će Pjongjang proširiti sopstvene nuklearne kapacitete.