latinica  ћирилица
13/07/2024 |  14:35 ⇒ 17:03 | Autor: RTRS

Katanec za Radio Srpske: Španija favorit, ali ne treba otpisati ni Englesku

Iza nas je mjesec dana evropskog fudbala. Zbog uspjeha koje je kao igrač postigao, Srećko Katanec najpozvaniji je da govori o samoj završnici Evropskog prvenstva. Podsjećamo, sutra od 21 čas u finalu se sastaju reprezentacije Španije i Engleske.
Srećko Katanec (Foto: EPA/AHMED YOSRI) -
Srećko Katanec (Foto: EPA/AHMED YOSRI)

Srećko Katanec bio je primjer istinskog profesionalca u Olimpiji, zagrebačkom Dinamu, beogradskom Partizanu, Štutgartu, Sampdoriji, te reprezentacijama Јugoslavije i Slovenije. U duelima jak, u najmerama odlučan, pa uspjeh nije mogao da izostane.

Intervju za Radio Srpske prenosimo u cijelosti:

Vodili ste brojne klubove, više reprezentacija: Slovenije, Sjeverne Makedonije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Iraka i Uzbekistana. Gdje vas pronalazimo – na odmoru ili na nekoj novoj sportskoj zadaći?

SREĆKO KATANEC: Trenutno sam u Hrvatskoj. Najviše vremena trenutno provodim u Hrvatskoj i čekam septembar kad krećemo sa novim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Srećko, mjesec dana evropske fudbalske smotre je iza nas. Preostalo je još finale. Kako ste doživjeli dosadašnji tok EP u Njemačkoj?

SREĆKO KATANEC: Mogu reći, sa mog trenerskog aspekta, nije baš lijepo da ja dajem neke komentare, jer kad završim trenersku karijeru, moći ću da kažem mnogo više. Što se mene tiče, očekivanja, ne samo sa moje strane, pošto sam vidio da su poslije kraja polufinalnih utakmica mnogi se slažu da je Evropsko prvenstvo moralo da bude na višem nivou. Zbog čega je sve ovako? Pa ima puno razloga. Јa lićno sam doživio Evropsko prvenstvo, da se tako izrazim, kao najviše odbrambeno, u novije vrijeme najdefanzivnije. Takav nivo odbrane kakav je viđen, ja mislim da nije viđen u istoriji. Nekada se govorilo da "bunker" igraju manje kvalitetni sastavi, a sada se tim načinom služe i najbolji timovi Evrope, doduše, u nekim momentima utakmice, kada im to odgovara. U nekim trenucima smo u svom šesnaestercu, u odbrani viđali po devet igrača. To je nezabilježeno. U fizičkom smislu, iako se i ranije igralo u junu i julu, veliki broj igrača, posebno Francuzi i Englezi, koji imaju prije šampionata po 60 i više utakmica po sezoni, dođu na turnir i vidi se da su umorni.

Od nekadašnjih jugoslovenskih republika jedino je Slovenija izborila prolaz u nokaut fazu, dok su Srbija i Hrvatska praktično, na počeku doživjele kraj i povratak kući. Vaše viđenje?

SREĆKO KATANEC: Pa dobro, sve je to na jednu loptu. Nije to bilo baš da su Srbija i Hrvatska bile toliko loše. Hrvati su primili gol u zadnjoj sekundi i nisu prošli dalje. Evo, Englezi su u finalu, a dva puta su se spašavali u zadnjoj minuti. Srbija je imala mnogo šansi, ali nije davala golove. Nekada su nedostajali centimetri. Nisu igrači Srbije bili toliko lošiji od Slovenije, ali nisu imali dovoljno energije koja bi im u određenom trenutku pomogla da pokažu svoj kvalitet. Na kraju, neko mora da ispadne. A eto, na ovom prvenstvu ispala je i jedna ekipa koja je imala četiri boda u grupi. Tako da je teško ocijeniti šta je bio pravi pristup i šta je presudilo. Mislim da to nikaga nećemo znati.

Mnogi naši sagovornici govorili su da je Španija pokazala najviše, da Englezi nastupaju po sistemu toplo – hladno, ali dogurali su do finala. Kome sutra od 21 čas dajete prednost?

SREĆKO KATANEC: U 90 minuta koliko traje utakmica i najveći favorit protiv totalnog autsajdera može imati problema. Činjenica je da Španci igraju fudbal lijep za oko, imaju puno fudbalera koji mogu da probiju "jedan na jedan", ali je činjenica i da su to sve mladi igrači, koji mogu da zablistaju, ali i da podbace. Ipak se radi o finalu, a Englezima nije prvi put da su u završnici jer imaju bogatu istoriju. Činjenica je da Englezi do sada nisu blistali, mada se meni sviđa njihova igra, jedino su dobro odigrali prvo poluvrijeme u polufinalnoj utakmici, dok je sve ostalo bilo nekako nedorečeno. Ovo je turnir u kojem nije moguće sve utakmice odigrati jednako, na turniru mora da se desi slab dan. Mora cijelo vrijeme da se gradi forma. Englezima se očigledno dešava da iz utakmice u utakmicu polako dižu formu. Finale je uvijek neizvjesno. Јa nisam baš siguran da su Španci baš apsolutni favoriti. Kada Engleska igra protiv tima koji se zatvori onda im je teško, mada je za njih uobičajeno da golove postižu u posljednjim minutama. Imam takvo iskustvo i kao selektor reprezentacije protiv njih, sa golovima koje smo primali u posljednjim trenucima. Takođe, ako Španija krene previše ofanzivno, možemo vidjeti svašta. Nadam se da će biti lijepa utakmica. Prije svega jer, da budem iskren, veći dio prvenstva nije bio posebno lijep za gledanje. Većina timova na Euru je držala posjed lopte, a nadan se da će finale biti drugačije i ponavljam da Španija ima kvalitet i ja im dajem pet odsto više šanse nego Englezima, ali ni Engleze ne treba otpisivati.

Sada nešto o čemu ste govorili na početku ovog razgovora: Nekako je ovaj šampionat bio siromašan u onim egzibicijama koje su pojedinci ranije umjeli da priušte. Nema čestih driblinga, nema nadahnutih proigravanja, nismo vidjeli niti jedan gol iz slobodnog udarca itd. Kao da je ljepota fudbalske igre ostala negdje u prošlosti...

SREĆKO KATANEC: U pravu ste, nešto se izgubilo. Ne bih sada detaljno da analiziram, ali mislim da se nekako izgubio dribling iz igre, nema više "jednog poteza koji rješava". Mislim da se igra previše taktički. Danas izgleda svi žele da imaju samo posjed lopte i na neki način se koči individualnost i to još u mlađim kategorijama. Previše pažnje se posvećuje kolektivnoj igri, svi forsiraju igru sa jednim dodirom i dodavanjem, a da bude iskren, trener koji želi pobjedu, mora da ima jednog igrača koji će da napravi nešto neočekivano. Fudbal je takva igra u kojoj šta god da radite i kako god da spremite ekipu, treba vam igrač kao mladi Španac Јamal, koji može jednim potezom da riješi utakmicu. Ako nemaš takvog igrača, imaćeš veoma težak posao da zabilježiš pobjedu. Mislim da se dosta izgubilo u ljepoti fudbalske igre. Јednostavno se, da tako kažem, izgubio taj fudbalski šmek.

Da li vam obaveze dozvoljavaju da posjetite svoje ranije klubove: Olimpiju, Dinamo, Partizan, Štutgart i Sampdoriju. Da li vas u budućnosti možemo vidjeti na klupi nekih od tih kolektiva?

SREĆKO KATANEC: Ne. Јa imam još jedan cilj, a to je plasman na Svjetsko prvenstvo 2026. godine. U septembru kreće sljedeći krug kvalifikacija. To mi je cilj, a poslije toga ću razmisliti o budućnosti. Mislim da imamo lijepe šanse da se kvalifikujemo na Mondijal i ako to uspijem biće lijepo.

Podsjećamo, Srećko Katanec za reprezentaciju Јugoslavije odigrao je 31 utakmicu, postigavši pet pogodaka. Za Sloveniju je ubelježio pet nastupa i jednom je pogodio cilj. Kao "jugović" bio je dio tima koji je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu osvojio bronzanu medalju.
Sijala je kao zlato...

Razgovarao: Slađan Јeremić