latinica  ћирилица
13/07/2024 |  15:49 ⇒ 15/07/2024 | 14:03 | Autor: sputniknews.com

Dogovorena saradnja na vojnom nivou i kako da se poveća trgovinska razmjena (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučića izjavio je danas u Kairu da je sa predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem razgovarao o svim važnim geopolitičkim pitanjima, ali i o najkonkretnijoj bilateralnoj saradnji između dvije zemlje, kao i da je posebno važno što je dogovorena saradnja na vojnom nivou.
Aleksandar Vučić i Fatah el Sisi(foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić i Fatah el Sisi(foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

- Ono što je bitno, to je da smo dogovorili i saradnju na vojnom nivou, vojnotehničkom, vojnoekonomskom, ali i u pitanju prenosa tehnologije sarađivaćemo istovremeno, kao i vojno-vojnom nivou - rekao je Vučić novinarima.

Kaže da su dogovarali i kako da se poveća trgovinska razmjena dvije zemlje, kao i razmjena usluga.

- Potvrdili smo da imamo zajedničke stavove po važnim geopolitičkim pitanjima i ono što je za ljude najvažnije to je da imamo, da smo potpisali sporazum o slobodnoj trgovini, dakle imaćemo 30,5 odsto industrijskih proizvoda za koje odmah po ratifikaciji sporazuma možemo da izvozimo iz Srbije bez ikakvih carina i 87 odsto naših poljoprivrednih proizvoda koje ćemo moći bez carine ili značajno liberalizovano da izvozimo. Ukupno preko 10.400 tarifnih brojeva, za egipatske proizvode mi smo obezbijedili 6.075 tarifnih linija za proizvode koje mogu da izvoze u Srbiju bez ikakvih carina - rekao je Vučić.

Istakao je da je važno da za privrednike stvorimo uslove u kojima oni mogu da planiraju plasiranje svojih proizvoda dugoročno.