latinica  ћирилица
13/07/2024 |  18:21 ⇒ 21:54 | Autor: sputniknews.com

Rusija će odgovoriti na postavljanje američkih raketa u Evropi

Rusija ima dovoljno kapaciteta da odgovori na raspoređivanje američkih raketa velikog dometa u Evropi, ali potencijalne žrtve u takvom slučaju bi bile evropske prestonice, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Iskander (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV - ilustracija) -
Iskander (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV - ilustracija)

Prema njegovim riječima, uvijek je postojala paradoksalna situacija.

- Amerika je raspoređivala rakete u Evropi, različite rakete ali tradicionalno usmjerene prema našoj zemlji. Naša zemlja je, logično, određivala kao cilj naših raketa tačke u Evropi - rekao je on novinaru Pavelu Zarubinu.

Kako je dodao, paradoks je u tome da SAD nastavljaju da zarađuju, a Evropa je na nišanu raketa.

- Naša zemlja je na nišanu američkih raketa koje se nalaze u Evropi. Sve smo to već prošli, sve je to bilo već. Imamo potencijal za obuzdavanje tih raketa, samo potencijalna žrtva bile bi evropske zemlje - upozorio je on.

Peskov je dodao da sada nije najsrećnije vrijeme za Evropu.

- Evropa puca po šavovima. Nije najsrećniji period za Evropu i zato je, u različitim formama, neizbežno ponavljanje istorije - rekao je Peskov novinaru Pavlu Zarubinu komentarišući raspoređivanje američkih raketa u Evropi.

Pentagon je najavio da će SAD 2026. godine početi sa raspoređivanjem udarnih sistema velikog dometa u Njemačkoj. Radi se o sistemima koji su znatno napredniji od postojećih u Evropi – raketama SM-6, "tomahavk" i hiperzvučnom oružju.