latinica  ћирилица
13/07/2024 |  18:26 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

U Nagrađu kod Drvara osveštan Hram Svetih apostola Petra i Pavla (VIDEO)

U Nagrađu kod Drvara osveštan je Hram Svetih apostola Petra i Pavla. Liturgiju je služio episkop bihaćko-petrovački Sergije. U blizini su pronađeni temelji crkve iz ranog srednjeg vijeka.
Drvar - osveštanje hrama - Foto: RTRS
Drvar - osveštanje hramaFoto: RTRS

Hram je izgrađen zahvaljaujući brojnim prilozima, ali i dobrovoljnom radu mještana.

- Mi smo uspjeli ovo da uradimo, sa svojim trudom i radom i što smo bilo složni - rekla je Radomir Bajić iz Nagrađa.

- Uspjeli smo za nepune dvije godine da obnovimo ovaj naš sveti hram, još radova ima. Nadam se da ćemo u skoroj budućnosti završiti ove vanjske radove - naveo je predsjednik udruženja "Nagrađe - Crna kraljica" Časlav Šobot.

U blizini se nalaze ranije pronađeni temelji crkve. Stručnjaci smatraju da je riječ o jednoj od najstarijih hrišćanskih bogomolja u BiH, iz šestog ili sedmog vijeka.

- Napravili smo novu da se Bogu molimo ovdje, da se radujemo sa ovim narodom, da obnavljamo našu, vjeru, našu tradiciju, našu kulturu i da pozivamo narod na obnovu života na ovim prostorima - rekao je episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

- Opština, u skladu sa svojim mogućnostima, ulaže u infrastrukturu, pa smo tako prije dvije godine asfaltirali dio puta prema ovom mjestu - dodala je načelnica opštine Drvar Dušica Runić.

Nedaleko od Hrama nalazi se srednjevjekovna tvrđava Visuć grad. Smatra se da je bila posljednje utočište srpskog kralja srednjovjekovne Bosne Stefana Tomaševića, pred najezdom Turaka.