latinica  ћирилица
13/07/2024 |  18:29 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

U Istočnoj Ilidži održan Sveeparhijski sabor (VIDEO)

Sveeparhijski sabor u spomen na Sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske postradale u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i 90-tih godina prošlog vijeka, održan je kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Istočnoj Ilidži. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije uz sasluženje mitrpolota dabrobosanskog Hrizostoma, te sveštenstva Mitropolije.
Sveparhijski sabor u Istočnoj Ilidži - Foto: RTRS
Sveparhijski sabor u Istočnoj IlidžiFoto: RTRS

Vjerni pravoslavni narod iz svih krajeva Srpske okupio se ispred crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama i u sabornosti i molitvi prisustvovao je četvrtom Sveeparhijskom saboru koji se održava u spomen na Sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske.

Mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić, jedan od Sveštevnomučenika dabrobosanskih, bio je ognjeni stub oko koga se okupljao vjerni narod u BiH i autoritet ljubavi, uvijek spreman da se žrrtvuje za crkvu i svoj narod, rekao je u besjedi mitropolit crnogorsko- primorski, koji je služio svetu arhijerjsku liturgiju, uz sasluženje mitrpolota dabrobosanskog Hrizostoma te sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije.

- Nije taj mnogomudri božanstveni pastir mogao ostaviti svoj narod koji strada nego je riješio da podijeli sve teškoće i muke i sve pritiske i stradanja sa svojim narodom i eto on je na čelu svih sveštenomučenika dabrobosanskih, svjetilo crkve Božije - naveo je mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije.

- Neka Gospod danas njihovim molitvama braćo i sestre i nas utvrdi da i mi budemo kao i oni čvrsti, jaki, duhom svetim osnaženi, učvršćeni i kad dođu vremena iskušenja budemo i mi čvrsti i odlučni kao što je bio Sveti Petar, Sveti Varnava i svi naši sveštenomučenici - naveo je mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Vjernicima su na poklonjenje bile izložene papuče svetog Vasilija Ostroškog čudotvorca,inače poklon hramu koji nosi njegovo ime.

- Značajno da će papuče Svetog Vasilija Ostroškog u narednom periodu biti ovde na Veljinama. Naša veza sa čudotvorcem je jako velika i samo prisustvo ljudi svaki dan ovde na Veljinama pokazuje da je ovo mjesto saborovanja - rekao je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

Prvo saborovanje održano je 2021. godine u manastiru Vozućica, zatim u Ilijašu i Sokocu. Sveeparhijski sabor, u prvu subotu po Petrovdanu, naredne godine biće održan u Bilješevu u opštini Konjic.