latinica  ћирилица
13/07/2024 |  18:33 ⇒ 18:34 | Autor: SRNA

Kristerson: Zatvorena istraga o "Sjevernom toku", nema optuženih

Švedski istražitelji nisu uspjeli da utvrde ko je odgovoran za diverziju na ruskim gasovodima "Sjeverni tok" i zatvorili su slučaj, rekao je švedski premijer Ulf Kristerson.
Sjeverni tok (foto: arhiva/EPA-EFE/OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT) -
Sjeverni tok (foto: arhiva/EPA-EFE/OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT)

- Sproveli smo zvaničnu istragu jer se to dogodilo u švedskoj ekonomskoj zoni, a ne na njenoj teritoriji. Istraga je sprovedena na tradicionalni način i istražitelji su zaključili da ne mogu nikoga da optuže. Nisu imali slučaj, tako da je on zatvoren - rekao je Kristerson za britanski magazin "Tajm".

Švedski tužilac Mats Јungkvist rekao je u februaru da se prekida istraga o eksplozijama na gasovodima i dodao da to ne potpada pod švedsku jurisdikciju, a da je materijale tužilaštvo predalo Njemačkoj, prenosi "Sputnjik".

Tada je sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti Јurij Kokov rekao da je odluka Stokholma očekivana jer je njihov cilj od starta bio da se sakriju realne okolnosti i istinski nalogodavci ovog terorističkog napada bez presedana.

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda "Sjeverni tok" otkrivena su 26. septembra prošle godine.

Njemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je riječ o ciljanoj diverziji i tada su objavile da će sprovesti nacionalne istrage o diverziji.

Operator "Sjevernog toka", kompanija "Nord strim AG", saopštio je da je na gasovodima pričinjena velika šteta i da je nemoguće ocijeniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš objavio je ranije tekst o svojoj istrazi eksplozija na "Sjevernom toku", navodeći da su američki ronioci tokom vojnih vježbi NATO-a na ljeto 2022. godine pod cjevovode gasovoda postavili eksploziv, koji su tri mjeseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bijela kuća tvrde da Sjedinjene Američke Države nemaju veze sa tim.