latinica  ћирилица
13/07/2024 |  21:17 ⇒ 21:18 | Autor: SRNA

Mitropolit Fotije osveštao hram Svetog apostola Pavla u Trnjaku

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao je danas Spomen-hram Svetog apostola Pavla u mjestu Trnjak u federalnoj opštini Odžak.
Šamac, vladika Fotije osveštao Spomen-hram - Foto: SRNA
Šamac, vladika Fotije osveštao Spomen-hramFoto: SRNA

Spomen-hram je sagrađen u znak sjećanja na 601 ubijenu žrtvu u Drugom svjetskom ratu, od kojih je 143 djece, kao i na četvoro poginulih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vladika Fotije rekao je da je dobro kada srpski narod gradi crkve i kada se sabira.

- Treba čuvati tradiciju, a Crkva se sa svoje strane trudi da čuva svetinje - rekao je vladika Fotije i dodao da je Spomen-hram u Trnjaku sagrađen u znak sjećanja na one koji su svoje živote položili za krst časni i Republiku Srpsku.

Član građevinskog odbora za izgradnju Spomen-hrama u Trnjaku Savo Vujičić rekao je Srni da je odluka o gradnji Spomen-hrama donesena 2017. godine kada su i postavljeni temelji, dok je gradnja počela godinu dana kasnije.

- Vrijednost radova veća je od 100.000 KM, a donatori su Sekretarijat za vjere Republike Srpske, opštine Šamac, Modriča, Vukosavlje, Odžak i Županija posavska, kao i oko 150 institucija i pojedinaca Donje Dubice, Trnjaka raseljenih u inostranstvo - naveo je Vujičić.

On je dodao da je ikone u Spomen-hramu tri godine radio poznati ikonopisac Boris Zaviša, koji je slikao i ikone u Hramu Svetog Save u Beogradu.

- Zvono Hramu Svetog apostola Pavla poklonio je Mirko Savić iz Trnjaka koji radi u Austriji, a krstove je poklonio Stanislav Ninković iz Trnjaka - rekao je Vujičić.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je Srni da ga raduje što je narod Trnjaka dočekao današnji dan osveštanja spomen-kapele svim žrtvama.

- Srpski narod je i danas ovdje prisutan i odaje poštu svima onima koji su nevino u Drugom svjetskom ratu izvedeni iz svojih kuća i ubijeni samo zato što su Srbi - naveo je Milićević.

On je istakao da su u Šamcu, kao opštini u kojoj je najveći dio stanovnika Trnjaka našao utočište nakon posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata, smatrali da treba da budu jedan od finasijera Spomen-hrama.

Načelnik opštine Odžak Nada Ćulap, koja je jedan od donatora, rekla je da je počašćena što je pozvana da prisustvuje današnjem svečanom činu u Trnjaku.

- Dobili smo molbu od ove mjesne zajednice da im pomognemo finansijski u izgradnji i naša je dužnost da pomažemo stanovnicima naše opštine - dodala je Ćulapova.

Osveštanju Spomen-hrama Svetog apostola Pavla prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.