latinica  ћирилица
14/07/2024 |  07:00 ⇒ 16:43 | Autor: RTRS

Tramp: Radujem se konvenciji u Viskonsinu; Zatvoren vazdušni prostor iznad Betel parka (VIDEO)

Pripadnici Tajne službe evakuisali su Donalda Trampa sa predizbornog skupa u gradiću Batler u Pensilvaniji, nakon što se iz mase čulo nekoliko hitaca iz vatrenog oružja. Tramp, kojem su se oko uva i na licu vidjeli tragovi krvi, prebačen u bolnicu. Napadač ubijen, još dvije osobe ranjene. FBI okarakterisao pucnjavu kao pokušaj atentata na Trampa.
Donald Tramp (foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL) -
Donald Tramp (foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL)

14.28 - Bivši američki predsjednik Donald Tramp obratio se drugi put biračima nakon što je na njega pucano na predizbornom skupu u Pensilvaniji.

Donald Tramp je objavio svoju drugu izjavu na društvenim mrežama "Istina".

- U ovom trenutku važnije je nego ikada da budemo ujedinjeni i da pokažemo svoj pravi karakter Amerikanaca, ostajući jaki i odlučni - napisao je Tramp.

Tramp je napisao i da se raduje govoru u Viskonsinu gdje će ove nedjelje biti održana Republikanska nacionalna konvencija.

13.40 - Svjedok: Napadač je išao sa krova na krov

Јedan svjedok koji je prisustvovao predizbornom skupu Donalda Trampa tvrdi da je video napadača kako se pomjera sa krova na krov iznad objekata (zgrade) sa kojeg je atentator pucao.

Navodi da je to bilo nekoliko minuta prije pucnjave, kao i da je o tome što je vidio obavijestio policiju.

- Bio sam pored ograde i rekao policajcima da se čovjek kreće po krovu - kaže Ben Maker za Si-En-En.

11.30 - Zatvoren vazdušni prostor iznad Betel parka

Američke vlasti zatvorile su vazdušni prostor iznad Betel parka, odakle je Tomas Metju Kruks, osumnjičeni za napad na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa na predizbornom mitingu u Batleru, u Pensilvaniji Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je da je vazdušni prostor zatvoren iz posebnih bezbjednosnih razloga, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Federalni istražni biro identifikovao je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao "subjekta umiješanog" u pokušaj ubistva bivšeg predsjednika Donalda Trampa. U saopštenju FBI navedeno je da je Kruks iz Betel parka u Pensilvaniji, prenose mediji.

10.00 - Zaharova: U SAD raspiruju mržnju prema političkim protivnicima

Poslije pokušaja atentata na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova podsjetila je da se u Sjedinjenim Američkim Državama podstiče raspirivanje mržnje prema političkim protivnicima.

09.30 - Zvaničnici Srpske oštro osudili pokušaj ubistva Trampa

Oštro osuđujem pokušaj ubistva predsjedničkog kandidata i bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa - naveo je predsjednik Srpske Milorad Dodik na Iksu.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je šokirana viješću o pokušaju atentata na bivšeg američkog predsjednika i predsjedničkog kandidata Republikanske stranke na izborima 2024. Donalda Trampa.

09.20 - Atentator na Trampa bio republikanac koji je donirao novac grupama povezanim sa demokratama

Nakon što je Federalni istražni biro identifikovao 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao atentatora na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa na izbornom skupu u Batleru, u Pensilvaniji, američki mediji objavljuju nove infromacije o njemu.

Kruks je živio u pregrađu Pitsburga, Betel Parku, oko 90 kilometara južno od mjesta na kojem je organizovan Trampov predizborni skup, piše Si-En-En.

08.50 - Premijer Srbije Miloš Vučević najoštrije osudio atentat na Donalda Trampa

Premijer Srbije Miloš Vučević najoštrije je osudio atentat na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, uz ocjenu da "nasilju ne može i ne smije biti mjesta u politici".

- Najoštrije osuđujem pokušaj atentata na 45. predsjednika SAD Donalda Trampa. Nasilju ne može i ne sme biti mjesta u politici. Svi zajedno moramo pružiti otpor svakome ko misli da metkom, umjesto glasačkim listićem, može da donosi odluke. Demokratija mora biti odbranjena, a ljudski život neprikosnoven - naveo je Vučević.

08.05 - FBI otkrio identitet atentatora

Federalni istražni biro identifikovao je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao atentatora na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa na izbornom skupu u Batleru, u Pensilvaniji.

07.15 - Tramp sletio u Nju DŽerzi, izašao iz aviona

Bivši predsjednik Donald Tramp, koji je povrijeđen kada je na njega pucano na njegovom mitingu u Batleru, u Pensilvaniji, sletio je u Nju DŽerzi i na video snimku se vidi kako izlazi iz aviona, javio je MSNBC.

Prethodno je guverner Pensilvanije DŽoš Šapiro izjavio da je Tramp napustio Batler.

- Pod zaštitom američke Tajne službe i uz pomoć državne policije Pensilvanije, bivši predsjednik Tramp je napustio oblast Batlera - naveo je Šapiro u objavi na mreži Iks.

06:49 Bijela kuća: Bajden razgovarao s Trampom nakon pokušaja ubistva

Američki predsjednik DŽozef Bajden razgovarao je u subotu sa Donaldom Trampom, poslije pokušaja ubistva bivšeg predsjednika SAD na njegovom predizbornom mitingu u Pensilvaniji, potvrdio je neimenovani zvaničnik Bijele kuće.

- Bajden je takođe razgovarao sa guvernerom Pensilvanije DŽošom Šapirom i gradonačelnikom Batlera Bobom Dandojiem - dodao je neimenovani zvaničnik, prenosi Rojters.

Zbog atentata na Trampa tokom predizbornog skupa u Batleru, predsjednik Bajden vratiti se u Bijelu kuću u nedjelju ujutro, saopštila je Bijela kuća.

06:44 Vučić izrazio duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na Trampa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na bivšeg predsjednika SAD i prijatelja Srbije Donalda Trampa i snažno osudio nasilje kao način političke borbe.

- Želim mu brz i uspješan oporavak, uvjeren da će iz ove borbe izaći još jači - napisao je na mreži Iks.


06:40 Policija: Ubijen i dvojica ranjenih su odrasli muškarci

Govoreći na konferenciji za novinare u Batleru u Pensilvaniji, vlasti su rekle da su žrtve u pucnjavi identifikovane, ali ti detalji još nisu javno objavljeni.

U pucnjavi, koja se dogodila na mitingu bivšeg predsednika Donalda Trampa u subotu popodne, jedan učesnik je mrtav, a još dvoje teško povređeno. Naoružanog napadača su takođe ubili agenti Tajne službe.

06:12 FBI: Pucnjava je bila pokušaj atentata na Trampa

FBI je nazvao pucnjavu na mitingu bivšeg predsednika Donalda Trampa u subotu uveče pokušajem atentata.

- Večeras smo imali ono što zovemo pokušaj ubistva našeg bivšeg predsednika Donalda Trampa. To je još uvek aktivno mesto zločina - rekao je Kevin Rojek, specijalni agent zadužen za terensku kancelariju FBI-ja u Pitsburgu, govoreći na konferenciji za novinare u Batleru u Pensilvaniji.

On je rekao da vlasti "rade na pokušaju da identifikuju osobu koja je to uradila i sve motive zbog kojih je to učinjeno“, i zamolio javnost da pomognu u informacijama koje bi mogle da pomognu.

FBI je saopštio da je "blizu" identifikacije ubice, ali da još ne saopštavaju ime.

06.05 Mask pružio podršku Trampu

Ilon Mask se oglasio na Iksu i pružio podršku Trampu.

U potpunosti podržavam Trampa i nadam se njegovom brzom oporavku - rekao je Mask.

06:00 Dačić: Najoštirije osuđujem pokušaj ubistva Trampa

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da najoštrije osuđuje pokušaj ubistva Donalda Trampa i poželio mu brz i uspješan oporavak.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić osudio je pokušaj ubistva Donalda Trampa i poželeo mu brz i uspješan oporavak, dodajući da je atentat na bivšeg predsjednika SAD tragičan dokaz kakve su posljedice kampanje mržnje, prijetnji i dehumanizacije jednog čovjeka.

05:54 Tramp poslao mejl pristalicama: Nikada se neću predati

Bivši predsjednik Donald Tramp poslao je mejl svojim pristalicama sa kratkom, ali prkosnom porukom nakon što je povrijeđen tokom pucnjave na njegovom mitingu u subotu uveče u Batleru u Pensilvaniji.

- Ovo je poruka od Donalda Trampa - stajalo je u kratkom mejlu. "NIKAD SE NEĆU PREDATI! - prenosi Si- En-En.

05:35 Si-En-En: Identifikovan napadač

Američki Federalni istražni biro identifikovao je napadača na Donalda Trampa i riječ je o 20-godišnjaku iz Pensilvanije, javio je izvještač Si-En-Ena pozivajući se na svoje izvore.

Kako je napisao izvještač na društvenoj platformi X, FBI još ne objavljuje ime napadača a Rojters nije mogao da potvrdi saznanja američke TV mreže o osobi koja je pucala na Trampa na predizbornom skupu u Pensilvaniji.

03:55 Pokušaj ubistva sa posljedicama po nacionalnu bezbjednost

Odjeljenje za nacionalnu sigurnost američkog ministarstva pravde će uskoro pokrenuti istragu o pokušaju ubistva Donalda Trampa, javlja Njujork tajms.

Pokretanje takve istrage predstavlja jasan pokazatelj da ovo ministarstvo ne smatra pucnjavu u Batleru izolovanim incidentom, već pokušajem ubistva sa posljedicama po nacionalnu bezbjednost, objašnjava njujorški dnevnik.

03:14 Tajna služba: Јedna osoba mrtva, dvoje ljudi sa skupa kritično

Američka tajna služba, agencija odgovorna za bezbjednost predsjednika, njihovih porodica i ključnih političkih ličnosti potvrdila je i da je napadač "neutralisan", ali ne i njegov identitet.

Portparol službe Entoni Guljelmi rekao je da je ispaljeno "više" hitaca ka bini na kojoj je govorio Donald Tramp - i da su pucnji došli "izvan mjesta mitinga"

03:10 Napadač pucao sa uzdignute pozicije, Tramp ranjen u uvo

Napadač koji je ubio jednu osobu i ranio Donalda Tramp još dvoje učesnika predizbornog skupa u Baltelu, pucao je sa uzdignute pozicije nedaleko od mjesta na kojem je predsednički kandidat republikanaca držao govor, rekao je portparol Tajne službe.

Јedan od metaka, koje je ispalio napadač, prošao je kroz gornji dio uva Donalda Trampa.

Prema tvrdnjama američkih medija, tokom pucnjave ispaljeno je šest ili sedam hitaca, prije nego što je napadač ubijen, najvjerovatniji hicima koje su ispalili snajperisti Tajne službe.

Istragu o ovom događaju, osim Tajne službe, vode i ministarstvo pravde i Federalni istražni biro.

Јoš uvijek nema informacija o motivu napadača.

02:56 Tramp: Metak me je pogodio u desno uvo, odmah sam znao da nešto nije u redu

Donald Tramp se oglasio na svojoj društvenoj mreži Trut, poručivši da je metak prošao kroz gornji dio njegovog desnog uveta.

Zahvalio se Tajnoj službi i svim pripadnicima bezbjednosti na brzom odgovoru nakon pucnjave u Batleru.

- Najvažnije, želim da iskažem saučešće porodici osobe koja je ubijena na skupu i da pružim podršku porodici teško povređene osobe. Neverovatno je da takav čin može da se dogodi u našoj zemlji. Trenutno se ništa ne zna o napadaču koji je mrtav - naveo je Tramp.

- Pogođen sam metkom koji je prošao kroz gornji dio mog desnog uveta. Odmah sam znao da nešto nije u redu kada sam čuo fijukanje, pucnje i odmah sam osjetio kako je metak prošao kroz kožu. Bilo je dosta krvarenja, pa sam shvatio šta se dešava. Bog blagoslovio Ameriku - poručio je Tramp.

02:18 Napadač nije bio na skupu, pucao sa zgrade

Prema još nepotvrđenim informacijama napadač koji je pucao na Donalda Trampa nije bio na predizbornom skupu.

On je najvjerovatnije pucao sa obližnje zgrade, potvrdilo je nekoliko izvora iz istrage, prenosi Si-En-En.

Ostaje nejasno koje oružje je koristio napadač, a američki mediji pominju snajpersku pušku.