latinica  ћирилица
14/07/2024 |  11:04 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Kovačević: Regionalni mediji identično tretiraju Dodika i Vučića, kao što to čine američki Trampu

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je tretman koji bivši američki predsjednik Donald Tramp ima u američkim medijima sigurno doveo do sinoćnjeg pokušaja atenata, te ukazao da identičan tretman u svim regionalnim medijima imaju i predsjednici Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Način na koji američki mediji predstavljaju vjerovatno budućeg američkog predsjednika Donalda Trampa, identično, preslikano rade svi regionalni mediji prema predsjednicima Dodiku i Vučiću - rekao je Kovačević.

Tretman koji Tramp ima u Sjedinim Američkim Državama, kaže Kovačević, sigurno je doveo do pokušaja atentata koji je bivši predsjednik srećom preživio.

- Vidjeli smo šta se dogodilo kada je predsjednik Srbije posjetio Srebrenicu. Vidimo da su i predsjednik Vučić i predsjednik Dodik redovno i svakodnevno izloženi ogromnom broju prijetnji ubistvima. Srećom naše službe i ministarstva unutrašnjih poslova i Srbije i Srpske rade dobar posao - rekao je Kovačević za TV Tanjug.

On je ukazao da je to atmosfera koja nije nimalo dobra po bezbjednost, ne samo predsjednika Srbije i Srpske, nego svih koji žive u okuženju.

- Iz tog razloga je jako bitno ono na čemu kompletna srpska politika konstantno insistira, a to su mir, saradnja, prosperitet i bolji život za sve ljude koji žive na ovom prostoru - rekao je Kovačević.

On je istakao da se govor člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na komemoraciji u Potočarima apsolutno može staviti u kontekst o kojem je prethodno govorio.

- Evidentno je da je Deklaracija sa Svesrpskog sabora izazvala dodatnu lavinu antisrpske histerije, srbofobije koja za cilj ima izazivanje određene vrste međunarodne intervencije protiv Srbije, Srpske i kompletnog srpskog naroda - ukazao je Kovačević.

On je podsjetio da je ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez nedavno otvoreno rekao da bi za Srbe u BiH najbolje bilo da sami odu u Srbiju da ih ne bi zadesilo ono što je zadesilo Srbe u Hrvatskoj, a to je "Oluja.

- To je direktna prijetnja upućena srpskom narodu, Republici Srpskoj na koju nije bilo međunarodne reakcije. Ni jednom riječju nije se oglasila ni američka Ambasada u Sarajevu koja je izuzetno aktivna u BiH, ali se oglasila, na primjer, kada je održan Svesrpski sabor i usvojena Deklaracija koja poziva na mir - rekao je Kovačević.

On je ukazao da se mnogi nisu oglasili ni kada su nedavno obilježene 32 godine od pogroma oko 3.500 Srba u srednjem Podrinju i Birču, kao ni 82 godine od Bitke na Kozari i stradanja srpskog naroda.

- Direktne prijetnje nestankom srpskom narodu ne zaslužuju apsolutno nikakvu njihovu reakciju. U tom kontekstu treba posmatrati obraćanje Bećirovića, izjavu Elmedina Konakovića koji kaže da će rezolucija o Srebrenici biti iskorištena kako bi se ponovo pokrenule tužbe protiv Srbije, kao i činjenicu da se sve više i češće govori o tome da Republika Srpska treba da nestane - rekao je Kovačević.

Osim toga, kaže Kovačević, Aljbin Kurti je nedavno razgovarao sa bivšim američkim generalom Veslijem Klarkom, koji je rekao da Srbija ima želju da otme barem četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije i da želi da "razbije" BiH.

- Dakle, to su sve direktni pozivi na određene vrste međunarodne intervencije protiv srpskog naroda, Srbije i Republike Srpske - rekao je Kovačević.