latinica  ћирилица
14/07/2024 |  15:56 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Počela realizacija Memoranduma; Policija Srpske uključena u obezbjeđenje Egzita (VIDEO)

Pripadnici MUP-a Republike Srpske uključeni su u obezbjeđenje najvećeg regionalnog muzičkog festivala Egzit u Novom Sadu. Time je počela realizacija Memoranduma o saradnji MUP-a Republike Srbije i MUP-a Republike Srpske.
Policija Srpske na Egzitu - Foto: RTRS
Policija Srpske na EgzituFoto: RTRS

Tokom održavanja Egzita od 10. do 14. jula na kojem se očekuje više od 200.000 posjetilaca , angažovano je 700 pripadnika Mupa- Srbije, a policijski punktovi postavljeni su na više lokacija u Novom Sadu.

Osigurati tako veliki prostor kao što je Petrovaradinska tvrđava, sa više od 20 bina i najmanje 50- 60 hiljada mladih ljudi svake festivalske večeri, nije nimalo lak zadatak, kažu pripadnici MUP-a Srbije.

- Primjetili ste da je pojačano prisustvo policijskih službenika na ulicama Novog Sada. Festival, prema nekim procjenama posjeti između 200.000 i 220.000 ljudi, što domaćih državljana, što inostranih državljana. Ove godine imali smo priliku da ugostima i šest pripadnika iz MUP Republike Srpske koji svakodnevno sa nama prate naš rad i razmjenjujemo iskustva - rekao je Dragan Kitić iz PU Novi Sad.

Pripadnici policije su na kontrolnim punktovima na ulazima na tvrđavu, ali se tu posao ne završava. Osim uniformisane policije, o bezbjednosti posjetilaca festivala brinu i pripadnici policije u civilu , ali i službi obezbjeđenja od strane organizatora Egzita. Svi imaju svoje zadatke.

- Ovo za nas predstavlja jedno veliko iskustvo zato što kod nas nema ovako velikih događaja u tom obimu i samim tim razmjenjujemo iskustva, mišljenja. Gledamo i kako rade njihovi policijski službenici. Zakoni i policijska ovlašetnja su ista i u Srbije i Republici Srpskoj, ali je veći obim posla tako da učimo dosta toga. I msilim da će nam ovo pomoći u našem daljem radu i napredovanju - naveo je pripadnik PU Banjaluka Nemanja Stupar.

Saradnja dva ministarstva na obezbjeđenju Egzita, prva je aktivnost na realizaciji Memoranduma o saradnji MUP-a Republike Srbije i MUP-a Republike Srpske tokom turističke sezone, potpisanog 18. juna u Trebinju.

- To nije jedina manifestacija na kojoj sarađijemo sa pripadnicima Republike Srpske. Već će se to održavati i na drugim dijelovima policijskih uprava na našoj teritoriji. A isto tako i na teritorijima policijskih uprava Republike Srpske će biti prisutni naši policijski službenici - dodao je Milan Lončar iz PU Novi Sad.

Planirano je da se slične aktivnosti, tokom ljetne i zimske turističke sezone, realizuju u više gradova u Republici Srpskoj i Srbiji kao što su Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Banjaluka, Foča i Trebinje.