latinica  ћирилица
14/07/2024 |  16:14 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Na policama marketa sve više domaćeg povrća (VIDEO)

Na policama marketa sve je više domaćeg povrća. Iako su cijene i dalje relativno visoke domaći povrtari, kažu da su na granici rentabilnosti. Spas vide u primjeni mjera za zaštitu domaće proizvodnje.
Povrće - Foto: RTRS
PovrćeFoto: RTRS

Boro Topolović, iz Dušanova kod Nove Topole iskoristio je povoljne vremenske uslove i proizveo rani krompir. Međutim, trenutne cijene na tržištu jedva da pokrivaju proizvodne troškove.

- Nismo imali ranih mrazeva i prinosi su odlični. Iako je cijena prepolovljena u prodaji i u odnosu na prošlu godinu je polovična - rekao je Topolović.

U sličnoj situaciji su i proizvođači paradajza.

- Što se tiče proizvodnje, ona je dobra. Znači da se na to ne možemo požaliti. I samo se sa cijenom možemo požaliti pošto je za 30 odsto manja cijena nego prošle godine - rekao je proizvođač paradajza iz Sitneša Srđan Dragomirović.

Povrtari kažu da je niska otkupna i visoka prodajna cijena povrća u supermarketima direktna posljedica uvoza i nezaštićenosti domaće proizvodnje.

- Rentabilnost je već izgubljena i neki naredni period mi više ne znamo šta da radimo jer imamo u biti državu koja nam je omča oko vrata. Јer taj Savjet ministara ili pojedini ministri već deceniju i po glasaju odnosno skidaju sa dnevnog reda i same te prijedloge za zaštitu domaće proizvodnje - naveo je predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Darko Ilić.

BiH u skladu sa potpisanim trgovačkim ugovorima ima pravo uvođenja zaštitnih mjera. Povrtari kažu da bi one bile efikasne i riješile problem niske otkupne cijene da se uvedu samo na mjesec dana kada za prodaju pristigne domaće povrće.