latinica  ћирилица
14/07/2024 |  17:21 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Alkarazu šampionska titula na Vimbldonu (FOTO)

Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je šampionsku titulu na Vimbldonu, pošto je danas sa 3:0 u setovima pobijedio najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića.
Karlos Alkaraz (foto:EPA-EFE/NEIL HALL EDITORIAL USE ONLY) -
Karlos Alkaraz (foto:EPA-EFE/NEIL HALL EDITORIAL USE ONLY)

Po setovima je bilo 6:2, 6:2 i 7:6 (7:4).

Špancu je ovo drugi pehar na Vimbldonu, a ukupno četvrti na grend slem turnirima. Đoković je ostao na 24 pehara na najvećim turnirima i na sedam na Vimbldonu, jedan manje od rekordera "Ol Inglend klaba" Rodžera Federera.

U prvom gemu meča, koji je trajao 14 minuta, Alkaraz je iskoristio petu brejk loptu i poveo 1:0.

Alkaraz kod vođstva 3:1 pravi novi brejk, a kod 4:1 za Španca Đoković ne koristi prvu brejk loptu na meču, pa je branilac pehara poveo 5:1.

UspIo je Đoković da osvoji naredni gem na svoj servis, ali je Španac na svoj servis iskoristio drugu set loptu i poveo na startu finala.

Odmah na startu drugog seta Alkaraz je napravio brejk, a kod vođstva Španca 4:2 Đoković pravi duplu servis grešku kojom omogućava da branilac pehara povede 5:2.

Novak Đoković (foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN EDITORIAL USE ONLY)

Alkaraz je zatim servirao za 2:0 i iskoristio šansu da stigne na korak od pehara.

Đoković je sigurnim servis gemom poveo 1:0 na startu trećeg seta, a u drugom gemu je imao 0:30 na servis Alkaraza, ali se Španac izvukao i izjednačio.

U trećem gemu Đoković je spasio četiri brejk lopte i poveo 2:1, a Španac je na svoj servis izjednačio na 2:2 bez izgubljenog poena.

Kod vođstva 3:2 Đoković je imao brejk loptu, ali je nije iskoristio, pa je Alkaraz izjednačio na 3:3.

Kod rezultata 4:4 Alkaraz pravi brejk i u narednom gemu servira za pobjedu.

Imao je tri vezane meč lopte, ali ih je Đoković sve tri spasio i zatim osvojio gem i produžio meč.

Treći set je zatim odlučivao taj brejk, a u njemu je Španac potvrdio da je bio bolji, iskoristio je ukupno četvrtu meč loptu za, ispostaviće se, pobjedu.