latinica  ћирилица
14/07/2024 |  17:49 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Tramp ranjen i van životne opasnosti - napadač ubijen; Bajden osudio napad, ali nije ga okvalifikovao kao atentat (VIDEO)

Pokušaj ubistva bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa. Nakon ranjavanja na skupu u Pensilvaniji Tramp nije životno ugrožen, a napadač je ubijen i identifikovan.
Donald Tramp (Foto: EPA/ DAVID MAXWELL) -
Donald Tramp (Foto: EPA/ DAVID MAXWELL)

- Nisu me uplašili, nastavljam prkositi licu zla - prva je poruka republikanskog kandidata nakon napada.

Američki predsjednik DŽozef Bajden ,oštro je osudio napad na Trampa, ali ga nije nazvao atentatom.

Odmah nakon pucnjave, pripadnici Trampovog obezbjeđenja bivšeg predsjednika odveli su sa bine, dok je on stisnute pesnice pozivao svoje pristalice da nastave da se bore. Napadač, 20- godišnji Tomasa Metju Kruks je ubijen, ali je u pucnjavi stradao jedan Trampov pristalica dok je još dvoje ljudi teže povrijeđeno.

Motiv napada nije poznat. Kruks je bio registrovani član Republikanske stranke koji je davao donacije i demokratama. Јavnost je šokirana, posebno nakon što su objavljeni snimci na kojima se atentator jasno vidi na krovu obližnje zgrade sa puškom. Očevici kažu da su pokušavali da upozore policiju.

- Primijetili smo napadača kako puže po krovu zgrade pored nas. Pokazujemo ga policiji, jasno smo ga vidjeli sa puškom. A policija nema pojma šta se dešava - rekao je očevidac Greg Smit.

- Čula sam da govori borite se, borite se, kao da je htio da nam kaže: nikada se nemojte predati. Nastavite da se borite. Isus je uz njega, svi to znamo - rekla je Suzan Gibala.

Napadač nije imao nikakvu identifikaciju zbog čega su agenti morali da provjere njegov DNK i dobiju biometrijsku potvrdu identiteta, saopštio je FBI. Dodaju da je "iznenađenje" što je napadač ispalio više hitaca a da nadležne službe nisu znale sa kog mjesta je otvorena vatra. Pucnjava se istražuje kao "pokušaj ubistva" bivšeg predsjednika.

- Ono što se desilo nazivamo pokušajem ubistva bivšeg predsjednika. Imamo veliki broj agenata na licu mesta i blisko sarađujemo sa drugim saveznim agencijama - rekao je specijalni agent FBI Kevin Rodžek.

Američki predsednik DŽozef Bajden, koji je planirao da tokom vikenda boravi u svojoj rezidenciji u Delaveru, vratio se u Bijelu kuću kako bi nastavio da prima izveštaje od bezbjednosnih službi. Sa Trampom je razgovarao telefonom, nakon čega je iz Bijele kuće saopšteno da je Bajden "zahvalan na tome što je Tramp bezbjedan". Ipak, Bajden nije želio da potvrdi da se radi o pokušaju ubistva Donalda Trampa.

Na pitanje novinara da li misli li da je ovo bio pokušaj ubistva, Bajden rekao da nema dovoljno informacija.

- Imam mišljenje, ali nemam činjenice. Prije novih komentara želio bih da raspolažem činjenicama - rekao je Bajeden.

Donald Tramp je iz Pensilvanije stigao u Nju DŽerzi. Njegovo zdravstveno stranje je dobro. Građanima se obratio dva puta i to preko društvenih mreža.

- Sada je važnije nego ikada da građani SAD budu ujedinjeni i "pokažu pravi karakter Amerikanaca". Nećemo se plašiti već ćemo ostati otporni u svojoj vjeri i prkosni pred licem zla - rekao je Tramp.

Iz Trampovog tima saopšteno je da bivši predsjednik ne namjerava da mijenja planove i da će, kako je ranije i predviđeno, iduće sedmice u Milvokiju prihvatiti nominaciju Republikanske stranke da bude njihov predsjednički kanidata na izborima. Tramp je sinoć u Pensilvaniji trebalo da saopšti ime svog kandidata za potpredsjednika, a rok za to ističe sutra. Lideri republikanse stranke ogorčeni su zbog onog što se dogodilo.

- Mi smo zaista postali zemlja trećeg svijeta - kada nam se ne sviđa opozicija, mi pokušamo da je eliminišemo. Ako ne želite da glasate za njega, nemojte da glasate za njega - naveo je poslanik iz Pensilvanije u američkom Kongresu Majk Keli.

Pokušaj ubistva Donalda Trampa, koji otvara mračno novo poglavlje u priči o političkom nasilju u SAD, potresao je naciju koja je već bila duboko podijeljena tokom jednog od najnapetijih perioda svoje moderne istorije, piše Si-En-En. Pokušaj ubistva na predizbornom skupu po definiciji je napad na demokratiju i pravo svakog Amerikanca da bira svoje lidere, navodi Si-En-En.