latinica  ћирилица
14/07/2024 |  17:53 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Svjetski lideri šokirani zbog pokušaja ubistva Trampa (VIDEO)

Svjetski lideri šokirani su atentatom na Donalda Trampa. Poručuju: Nema mjesta za političko nasilje - ovo je napad na demokratiju i američku diplomatiju. Osuda zbog pokušaja ubistva bivšeg američkog predsjednika i želja za brzim oporavkom stigla je i od zvaničnika Republike Srpske i Srbije.
Donald Tramp (Foto: EPA/DAVID MAXWELL) -
Donald Tramp (Foto: EPA/DAVID MAXWELL)

Osuda za osudom. Poruke podrške. Želja za brzim oporavkom. Nižu se reagovanja na atentat na Trampa. Među njima i oštra osuda predsjednika Srpske Milorada Dodika i poruka da nasilje nije odgovor.

- Oštro osuđujem pokušaj ubistva predsjedničkog kandidata i bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa. Želim mu brz oporavak i ispunjenje svih budućih ambicija. Nasilje nikada ne bi trebalo da bude odgovor na bilo koji politički stav - naveo je Dodik.

Slične poruke uputili su i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. Ocjenjuju da je Tramp, sinonim borbe protiv onih koji nasiljem žele da ostvare svoje političke ambicije. I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je Trampu poželio brz oporavak, uz nadu da će, kako kaže, ludilo mržnje u svijetu da prestane.

- Da će postojati veće poštovanje za drugačije mišljenje, za drugačije stavove i viđenja i da će manje biti agresije, posebno od onih koji uvijek drugima prebacuju da su agresivni, a najčešće sa te strane dolaze napadi - izjavio je Vučić.

Za zvaničnu Moskvu, atentat na Trampa još jedan je od dokaza da u SAD raspiruju mržnju prema političkim protivnicima, dok istovremeno kritikuju legitimitet izbornog procesa u Rusiji. Rusija najoštrije osuđuje svako nasilje tokom političke borbe.

- Poslije brojnih pokušaja da se kandidat Tramp eliminiše sa političke scene, prvo korišćenjem pravnih sredstava, sudova, tužilaštava, pokušaja političke diskreditacije i diskreditacije i kompromitovanja kandidata, svim spoljnim posmatračima je bilo očigledno da je njegov život u opasnosti - naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Premijer Slovačke Robert Fico, koji je ranjen u atentatu u maju ove godine smatra da je pokušaj Trampovog ubistva, dokazom da njegovi protivnici huškaju društvo sve dok neko ne uzme oružje u ruke.

- Ovaj događaj je kao prekopiran slučaj onoga što se dogodilo u Slovačkoj. Trampovi politički protivnici pokušavali su da ga izoluju, a kada im to nije pošlo za rukom, huškali su društvo dok se neki jadnik nije latio oružja - istakao je Fico.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se sastao sa Trampom na samitu NATO-a, rekao je da su njegove molitve uz bivšeg predsjednika "u ovim teškim satima". Izraelski premijer Benjamin Netanjahu šokiran pucnjavom, poželio je Trampu da se što prije vrati u punoj snazi.

- Svi smo sa užasom gledali pokušaj zločinačkog ubistva Donalda Trampa. Ovo nije samo zločin, to je i pokušaj atentata na američku diplomatiju. Na sreću, Tramp je preživio - dodao je Netanjahu.

Političko nasilje je nedopustivo, jedinstvena je poruka EU zvaničnika, kojoj se pridružio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- Atentat na Donalda Trampa je gnusan zločin. Onaj koji se može samo osuditi i koji pokazuje koliko su sada ozbiljni globalni izazovi za demokratiju - izjavio je Zelenski.

Kineski predsjednik Si Đinping izrazio je zabrinutost zbog događaja u Pensilvaniji i poželeo Trampu brz oporavak. Podršku Trampu pružio je i predsjednik Venecuele Nikolas Maduro.

-  U ime Venecuele u cijelini, i u ime našeg naroda, želim da osudim napad na bivšeg predsjednika Donalda Trampa. Želim mu brz oporavak i neka Bog blagoslovi narod Sjedinjenih Američkih Država i podari mu mir - naveo je Maduro.

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg poručuje da saveznici Alijanse zajednički brane svoje vrijednosti!

- Osuđujem ovaj napad. Političkom nasilju nije mjesto u našim demokratijama - naglašava Stoltenberg.