latinica  ћирилица
14/07/2024 |  18:19 ⇒ 19:05 | Autor: SRNA

Sijarto: Atentat na Trampa - pokušaj blokiranja politike mira

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je povodom atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa da su na djelu pokušaji da se blokiraju politike koje zagovaraju mir i to putem najbrutalnijih sredstava.
Peter Sijarto - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Peter SijartoFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- To je bio slučaj i sa slovačkim premijerom Robertom Ficom - rekao je Sijarto za mađarski radio.

Sijarto je rekao da na svjetskoj političkoj sceni danas postoje tri velika igrača koja mogu dovesti do postizanja primirja u Ukrajini, a to su Kina, SAD i EU.

- Da bi bilo šanse da zaraćene strane krenu u pravcu mira potrebno je da najmanje dva, ali po mogućstvu tri globalna aktera zagovaraju mir - rekao je Sijarto.

Sijarto smatra da bi predsjednički izbori u SAD mogli da imaju odlučujući uticaj
na to jer bi odredili da li će Amerika nastaviti svoj kurs koji se zalaže za rat ili će doći do promjene u korist politike mira.

Sijarto je istakao da je sada svima jasno da strategija Evrope i SAD u protekle dvije i po godine rata u Ukrajini nije dala rezultate, iako zapadni političari to ne žele da priznaju javno jer bi to značilo priznavanje poraza.

On je naveo da su sankcije bile "pucanj u stopalo, pa u koljeno i potom u grudi" za evropsku ekonomiju, dok isporuke evropskog i američkog oružja nisu promijenile situaciju na bojnom polju i nisu približile rat završnici.

- Šanse za postizanje mira su mnogo veće kroz pregovore, ponovno otvaranje diplomatskih kanala i dijalog, nego putem isporuka oružja, sankcija i strategije bazirane na odbijanju diplomatije - rekao je Sijarto.

Dodao je da je vraćanje legitimiteta mirovnom dijalogu izuzetno značajno.

Govoreći o posjetama predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana tokom protekle sedmice, Sijarto je rekao da nijedan političar, posebno evropski, ne bi mogao da postigne ono što je mađarski premijer uradio.

- Osim Viktora Orbana nema nikog u Evropi danas ko je u poziciji da u toku jedne nedelje vodi razgovore sa predsjednicima Kine, Rusije, Ukrajine, Turske, i sa, kako mnogi misle, budućim predsjednikom SAD - istakao je Sijarto.