latinica  ћирилица
14/07/2024 |  18:19 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica (VIDEO)

Osmog dana tropskog talasa u Srpskoj temperature ponovo blizu 40-og podioka. Za sutra meteorolozi najavljuju i do 41 stepen. Poljoprivrednici zato sa zebnjom gledaju u nebo nadajući se zahlađenju i padavinama. Strahuju da će suša imati nesagledive posljedice.
Suša - Foto: RTRS
SušaFoto: RTRS

Imajući u vidu klimatske promjene, ozbiljna poljoprivredna proizvodnja posljednjih godina nezamisliva je bez navodnjavanja.

Nažalost u ovim ekstremnim uslovima, ni sistemi za navodnjavanje, kap po kap, ne mogu da spriječe štete na usjevima.

- Nije moglo doći do potpunog oprašivanja odnosno formiranja klipa. To je posljedica visokih temperatura i nažalost na to nećemo moći uticati. Na ovim površinama što sam mogao da zalijem, fizioološko stanje kukuruza značajno je povoljnije. Međutim, na ostalim površinama kukuruz je na izdisaju - kazao je Nikola Aleksić, ratar.

Zabrinuti i povrtari. Rade Јovičević iz Trnjaka porizvodi cveklu na 11 hektara.

Planirao je da ovom kulturom zasije još 3,5 hektara ali mu vremenski uslovi to ne dozvoljavaju

- Ne mogu da sijem zbog visoke temperatre. DŽaba što imam navodnjavanje kad će klica izgoriti za dan, ne može da opstane. Ako budu ovako visoke temperature više nema proizvodnje ovog tipa - pojasnio je Јovičević.

Višednevna suša uzima danak na svim poljoprivrednim kulturama, upozoravaju stručnjaci.

- Potrebno je zalijevanje, orošavanje i prekrivanje mrežama. To je prvenstveno moguće u povrtarskim kulturama jer zasjenjivanjem tih biljaka smanjuje se ova posljedica. Takođe upotreba kalcijuma u sistem, prskanje preko lista, malo veća bujnost istog smanjuje velika oštećenja od visokih temperatuta, prvenstveno kod paradajiza i paprike. Dolazi do pojave ožegotina na plodovima - rekla je Gordana Gajić, inženjer poljoprivrede.

Ove sedmice temperature vazduha su do 39 stepeni Celzijusa. Ovaj toplotni talas nastaviće se i narednih dana.

- Ako bude padavina, očekuju se negdje oko 17. i 21. jula. Ukoliko ih i bude uglavnom će biti pljuskovitog karaktera, praćene gradom. A moguće su i vremenske nepogode u vidu pojačanog vjetra, grada i superćelijske oluje - naglasio je Dejan Supić, agrometeorolog.

Zbog suše mnogi krajevi su i bez vode. Bijeljina i okolna sela imaju sreću da nema redukcija i da vode za piće ima dovoljno.