latinica  ћирилица
14/07/2024 |  20:31 ⇒ 15/07/2024 | 07:10 | Autor: TANЈUG

Bajden: Nakon napada u SAD nema mjesta ni za kakvo nasilje

Presjednik SAD DŽozef Bajden izjavio je danas da, nakon sinoćnjeg atentata na bivšeg predsjednika SAD i kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa, u SAD nema mjesta za bilo kakvo nasilje.
Napad na Trampa (Foto: EPA/DAVID MAXWELL) -
Napad na Trampa (Foto: EPA/DAVID MAXWELL)

- Pokušaj ubistva u suprotnosti je sa svim za šta se zalažemo kao nacija i to ne smijemo više da dozvolimo. Naš cilj je jedinstvo i od toga ništa nije važnije. Razgovaraćemo, nećemo se slagati i to se neće promijeniti'', rekao je Bajden na brifingu za medije.

On je ponovio da je sinoć razgovarao sa Trampom.

Zahvalan sam na tome što je on dobro i što se oporavlja. Imali smo kratak i dobar razgovor. (Prva dama SAD) DŽil i ja se molimo za njega i njegovu porodicu - rekao je Bajden.

Izrazio je saučešće porodici vatrogasca koji je sinoć ubijen dok je pokušavao da telom zaštiti svoju porodicu.

- Molimo se za oporavak onih koji su sinoć povređeni'', dodao je.

Bajden je naveo da su on i potpredsednica SAD Kamala Haris dobili izveštaje od direktora FBI, direktora američke Tajne službe i drugih.

- Istraga kojom rukovodi FBI je u početnim fazama. Ne znamo još šta je bio motiv atentata, ali znamo koje počinilac. Nemojte praviti pretpostavke, već pustite da FBI radi svoj posao - rekao je Bajden.

Istakao je da je Tramp, kao bivši predsjednik zemlje, već dobio povećano obezbjeđenje.

Bajden je rekao da je naredio Tajnoj službi da revidira bezbednosne mjere predviđene za predstojeću Republikansku nacionalnu konvenciju.

- Moramo se ujediniti kao nacija da bismo demonstrirali ko smo i šta smo' - rekao je Bajden.