latinica  ћирилица
14/07/2024 |  22:11 ⇒ 22:12 | Autor: TANЈUG

FBI: Napadač na Trampa djelovao sam

Napadač koji je sinoć pucao na bivšeg predsjednika SAD i kandidata Republikanske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD Donalda Trampa djelovao je sam, i koristio je legalno kupljenu pušku koju je kupio otac osumnjičenog, saopšteno je večeras iz FBI-a.
Američka policija (Foto: EPA/DAVID MAXWELL) -
Američka policija (Foto: EPA/DAVID MAXWELL)

- Riječ je o poluautomatskoj puški AR 556. FBI nije pronašao nikakve indicije da je osumnjičeni imao neke mentalne bolesti. Na napad se gleda i kao domaći teroristički akt i kao na pokušaj ubistva - poručeno je iz američke agencije, a prenosi Rojters.

Navodi se da nema indicija da je napadač pucao na Trampa iz ideoloških razloga, a FBI pregleda naloge na društvenim mrežama, korišćeno oružje i DNK uzorke kao dokaze.

- Prijetnje i pozivi na nasilje već su u porastu na internetu, a pogotovo nakon ovog događaja - saopšteno je iz FBI.

Tramp je povrijeđen u pucnjavi u subotu uveče tokom mitinga u Batleru u Pensilvaniji.

Kako je saopštila američka Tajna služba, naoružani napadač i najmanje jedan posjetilac skupa su ubijeni, a još dijve osobe koje su prisustvovale mitingu su teško povrijeđene.

Federalni istražni biro saopštio je da je 20-godišnji Tomas Metju Kruks, koji je takođe ubijen, identifikovan kao osumnjičeni u pokušaju ubistva Trampa.