latinica  ћирилица
15/07/2024 |  07:08 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

Predstavljanje slike "Ustanak Petra Mrkonjića" u Narodnom muzeju Srbije

Slika iz fundusa Muzeja Republike Srpske "Ustanak Petra Mrkonjića" slikara Spiridona Špire Bocarića svečano će biti predstavljena danas u atrijumu Narodnog muzeja Srbije.
Ustanak Petra Mrkonjića - Foto: Ustupljena fotografija
Ustanak Petra MrkonjićaFoto: Ustupljena fotografija

Obilježavajući 180 godina od rođenja Petra Prvog Karađorđevića koji se u bosanskohercegovačkom ustanku borio pod imenom Petar Mrkonjić, Muzej Republike Srpske i Narodni muzej Srbije realizuju međuinstitucionalnu saradnju kao rezultat dogovora sa Svesrpskog sabora, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Navedena slika Muzeja Republike Srpske biće predstavljena u Beogradu, a istovremeno u Banjalucim u istom terminu svečano će biti predstavljena slika "Kralj Petar Prvi" slikara Luja Valda Barbija iz Zbirke Narodnog muzeja Srbije.

Ustupljena fotografija

Istovremenim svečanim otvaranjem izložbi značajnih umjetničkih djela, dvije kulturne institucije poslaće jasnu poruku da nastavljaju da čuvaju i njeguju srpsku kulturu i nacionalni identitet.

Na slici "Ustanak Petra Mrkonjića" Bocarić je kasnijeg kralja prikazao kao učesnika bosanskohercegovačkog ustanka na gori Ćorkovači, a oko njega su predstavljeni ustanici iz Zmijanja, Glamoča i Hercegovine odjeveni u narodne nošnje.

Slikar Spiridon Špiro Bocarić /1876–1941/ bio je prvi upravnik Muzeja koji je osnovan kao Muzej Vrbaske banovine.

Važan dio prve stalne postavke koju je Bocarić priredio činila je i spomen-soba posvećena Petru Mrkonjiću u kojoj je bila izložena i slika "Ustanak Petra Mrkonjića", koju je Bocarić naslikao 1934-35. godine, slaveći bosanskohercegovačke ustanike.