latinica  ћирилица
15/07/2024 |  07:40 ⇒ 11:58 | Autor: RTS

Egzibicioni turnir u Abu Dabiju, prilika da se "orlovi" nadmeću sa Amerikom

Košarkaši Srbije će na egzibicionom turniru u Abu Dabiju igrati protiv reprezentacija Sjedinjenih Država i Australije. Ova dva meča prilika su za Svetislava Pešića da vidi kakve su mogućnosti ekipe i lakše odredi sastav koji će predstavljati državu na Olimpijskim igrama.
Aleksa Avramović (foto: arhivska / EPA-EFE/ROLEX DELA PENA) -
Aleksa Avramović (foto: arhivska / EPA-EFE/ROLEX DELA PENA)

Naredna tri dana publika u Abu Dabiju imaće priliku da gleda tri košarkaške selekcije među pet najboljih na svijetu.

Vjerovatno najozbiljniji pripremni mečevi i za Sjedinjene Države, i za Australiju i za Srbiju pred Olimpijske igre u Parizu.

Raspored mečeva u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata: Australija - Sjedinjene Države (15. 07, 18.00), Srbija - Australija (16. 07, 18.00), Sjedinjene Države - Srbija (17. 07, 18.00).

Svi dueli se igraju u "Etihad areni" čije su tribine formirane u obliku suze. U ovoj areni odigrano je nekoliko MMA događaja, a 2021. godine u ovom delu svijeta odigrana je i prva NBA predsezonska utakmica u kojoj su snage odmjerili Atlanta hoksi i Milvoki baksi.

Karte za utakmice u ovoj zanimljivoj areni kreću se od 13 do 230 dolara.

Sjedinjene Države su odigrale tek jedan pripremni meč do sada, a u njemu su bile bolje od susjedne Kanade sa 86:72. U njemu je najviše pružio Entoni Edvards koji je ubacio 13 poena za 19 minuta.

Australija je do sada odigrala četiri pripremna duela. Јednom je remizirala dok je upisala i tri trijumfa. U prvom je pobijedila Јapan 90:89, dok je dan kasnije igrala neriješeno 95:95.

Poslije toga je upisala dvije pobjede protiv Kine, i obe su bile ubjedljive. U prvom meču je bila bolja od 107:87, 2. jula, dok je dva dana kasnije bila više nego ubjedljiva 91:58.

Srbija je u Parizu 79:67 bila bolja od domaćina uprkos izostancima oba primarna krilna centra - Dejana Davidovca i Nikole Јovića koji imaju probleme sa povredama. Davidovac će se oporaviti za učešće na Igrama, dok je status Јovića još uvijek nepoznat.

Bogdan Bogdanović i Nikola Јokić nosili su napad reprezentacije Srbije, dok je odbrana "orlova" bila na najvišem mogućem nivou.

Sjedinjene Države u Pariz šalju jednu od najboljih reprezentacija u svojoj istoriji. Poslije "Drim" i "Ridim tima" u Parizu će se takmičiti ekipa koju na društvenim mrežama počinju da zovu "osvetnicima" što je alegorija na serijal superherojskih filmova iz Marvelovog univerzuma.

Srbija će imati priliku da se okuša sa najboljom svjetskom selekcijom protiv koje će igrati i na uvodnom meču na Olimpijskim igrama 28. jula od 17 časova.

Australija je na Olimpijskim igrama u A grupi sa ekipama Španije, Kanade i Grčke, dok su u grupi C zajedno Srbija i Sjedinjene države sa Portorikom i Јužnim Sudanom.