latinica  ћирилица
15/07/2024 |  08:59 ⇒ 10:11 | Autor: SRNA

Kojić: Spomen-kompleks u Bratuncu - mjesto za saznanje i dokaz istine

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić rekao je da je dobra i za porodice poginulih ohrabrujuća odluka Vlade Republike Srpske o izgradnji spomen-kompleksa u Bratuncu za 3.267 srpskih žrtava iz regije Birač, poginulih i ubijenih u proteklom ratu u BiH, i istakao da će tu svi moći da se uvjere u razmjere srpskog stradanja u ovoj regiji.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

- Na tom mjestu će se izučavati i prenositi itina o karakteru rata u BiH i činjenicama demantovati zapadni narativ da su u ratu u BiH stradali samo Bošnjaci. Oni su tu laž plasirali u javnost pri izbijanju rata i kasnije su je oblikovali i uveličavali do nemogućih razmjera. Taj narativ se i danas uporno nameće svijetu sa Zapada - naglasio je Kojić.

On je rekao da će izgradnja spomen-kompleksa omogućiti da se vide imena srpskih žrtava u ovoj regiji, gdje su većina nastradalih Srba bili civili.

- Tu će se učiti istorija i prenositi na mlađe iskustva iz prošlih ratova kada su tri puta u prošlom vijeku Srbi stradali od istih neprijatelja, lokalnih muslimana, komšija, što se ne smije zaboraviti, da se opet ne bi ponovilo, jer nikada nisu odgovarali za počinjene zločine i smatraju da je to normalno i da Srbe uvijek mogu ubijati bez odgovornosti - naglasio je Kojić.

On je istakao da će oni koji ne znaju moći da saznaju istinu o srpskom stradanju, a oni koji koriste nametnuti zapadni narativ o ratu u BiH jer ne znaju istinu, ako nisu tendenciozni i srbofobi, moći će da saznaju istinu i promijene svoj odnos prema žrtvama.

- Tu će se na jednom mjestu okupljati svi koji dolaze da odaju počast srpskim žrtvama, biti služeni parastosi, polagano cvijeće i prisluživane svijeće za pokoj duša nastradalih, tu će biti obilježavane godišnjice stradanja i drugi značajni događaji i datumi iz srpske istorije - naveo je Kojić.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o projektu izgradnje memorijalnog kompleksa u znak sjećanja na Srbe, žrtve muslimanskog zločina u Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Cilj izgradnje memorijalnog centra jeste trajno očuvanje uspomene na stradanja Srba i predstavljaće značajan dio širih nastojanja Vlade Republike Srpske za njegovanje kulturno-istorijske tradicije i kulture sjećanja na stradanje srpskog naroda.

Zaduženo je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite da, u saradnji sa Ministarstvom finansija, izradi idejno rješenje i utvrdi budžetski okvir za izgradnju ovog kompleksa.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u regiji Podrinja muslimanske snage izvele su niz mučkih napada na nezaštićena srpska naselja, ostavljajući iza sebe pustoš i smrt. Na ovim prostorima je u proteklom ratu izvršen najveći zločin nad srpskim stanovništvom, naročito civilima, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Dan obilježavanja i pomen žrtvama muslimanskog zločina nad Srbima u Podrinju se organizuje u Bratuncu svake godine i nalazi se na listi događaja od republičkog značaja.