latinica  ћирилица
15/07/2024 |  10:33 | Autor: SRNA

Brisel planira bojkot sastanka u Budimpešti

Ministri spoljnih poslova EU planiraju da bojkotuju samit šefova diplomatija u Budimpešti u avgustu tako što će organizovati sopstveni sastanak tog tipa u vezi sa posjetama mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji i Kini, objavio je "Politiko", pozivajući se na diplomate EU.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Pozivajući se na dvoje diplomata EU, list navodi da članice EU razmatraju kaznene mjere za Mađarsku, prijeteći joj "praktičnim posljedicama", usljed nezadovoljstva zbog Orbanovih posjeta Moskvi i Pekingu nekoliko dana nakon što je ta zemlja preuzela predsjedavanje EU.

Izvor navodi da ako visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel sazove zvanični sastanak istog dana kada je planiran sastanak u Budimpešti, ministri neće moći da putuju u Mađarsku.

Drugi diplomata je za list rekao da EU želi da "pošalje jasan signal" Mađarskoj da ne može da govori u ime cijelog bloka.

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i predsjednikom Kine Si Đinpingom u okviru njegovih diplomatskih napora da otvori linije komunikacije za rješavanje sukoba u Ukrajini.