latinica  ћирилица
15/07/2024 |  11:38 ⇒ 14:21 | Autor: TANЈUG

Stevandić: Srebrenica se ne može koristiti kao gorivo za sukob sa Srbijom i Srpskom

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da FBiH ne može da koristi Srebrenicu i rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je usvojena u UN, kao gorivo za sukobe sa Srbijom i Republikom Srpskom.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Komentarišući govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na komemoraciji u Potočarima povodom obilježavanja 29 godina od zločina u Srebrenici, koji je optužio rukovodstvo Srbije da ugrožava mir u regionu, Stevandić je za Tanjug rekao da je Bećirović čovek koji zauzima medijski prostor samo ako napadne Srbiju i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je naveo, u Federaciji BiH postoji namera da se tragedija u Srebrenici i rezolucija naplaćuje, poručivši da se naplaćivanje tragedije u Srebrenici, targetiranje Republike Srpske i nazivanje Srba genocidnim narodom ne isplati.

- U nama se mnogo toga promijenilo od usvajanje rezolucije, mi smo mnogo više dostojanstva vratili u politiku. Srbi imaju političke namjere da pokažu svijetu da mora da ih uvaži da brane svoju teritroriju, svoj narod i ustavna prava i u Srbiji, i u Srpskoj i na Kosovu i Metohiji - poručio je on.

Stevandić dodaje da u momentu kada je BiH nestabilna, Republika Srpska polako zauzima svoje mjesto u svijetu, istakavši da Republika Srska prijee 10 godina nije bila ovolika tema, a biti velika tema znači dobiti mogućnost da nešto objasniš.

- Nikada nije bilo tolik priče koliko je srpskih civila pobijeno u Kravicama, Bjelovcu, i to sve sami civili, a da je odmazda u Srebrenici izvršena nad muslimanskim vojnicima koji su učestvovali u tim masakrima. To je sada prvi put izašlo u javnost, to sada znaju islamske i druge zemlje, a to je bio dio geopolitičke agende podrške SAD Bošnjacima - naveo je on.

U momentu kada postoji srpsko jedinstvo i kada je odnos Srbije i Srpske perfektan, Stevandić kaže da nema potrebe na pozivanje velike Srbije, i dodaje da bez obzira na podmukle prozivke praćene ružnim riječima o BiH, Srbija uvijek pokaže poštovanje i pijetet prema Potočarima.

Govoreći o atentatu na bivšeg predsjednika SAD i kandidata Republikanske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, Stevandić je ocijenio da je Tramp ovim što se dogodilo izabran za američkog predsjednika, i dodao da u trenutnom postdemokratskom dobu, za spoljno politiku SAD kao najmoćniju silu više nije bitno šta narod izglasa.

Prema njegovim riječima, prije desetak dana je bilo priča da američki predsjednik DŽozef Bajden nije sposoban, ali da ima dobar tim, napomenuvši da je taj tim zamka koji vodi u to da Amerika ne vodi spoljnu politiku u zavisnosti od volje birača, već da spoljnu politiku vode neke druge institucije.

- Nije mnogo bolje u Evropi, a ne može biti bolje ni u Rusiji, u Rusiji se zna da jedan čovjek odlučuje. Svaka sila koja osvaja svijet sa mora, kao nekada Engleska, koja ima mnogo baza, uticaja, nas je naučila, kao što su nas Amerikanci naučili da je njihov nacionalni interes ko će biti gradonačelnik Beograda, ko će biti u opoziciji, a mi ne smijemo da kažemo da je naš nacionalni interes da vratimo Kosovo jer se to doživljava kao agresija - naveo je predsjednik parlamenta Republike Srpske.

Stevandić smatra da je, u momentu kada je bitno voditi spoljnu politiku, Srbija na odličnom putu jer nije "zalutala" ni na jednu stranu, a u isto vrijeme je sačuvala dobre odnose sa Rusijom i pokazala Zapadu da ne može da je upotrijebi kada njima zatreba.

Ovakav svjetski poredak nema budućnosti i brzo će se otkriti ko je u suštini pregovarač, izjavio je Stevandić ocijenivši da Bajden sigurno nije pregovarač, ali da Amerikaci jesu u rusko-ukrajinskom ratu.

- U Ukrajini je živjelo oko 10 miliona Rusa, oni tamo imaju legalan interes da ratuju za bezbjednost svog naroda. Nije isti interes kada ga baziraš na sopstvenom narodu ili na drugim geopolitičkim interesima - dodao je on.

Stevandić je istakao da Srbija ne smije da zaluta jer ona nije ni ruski ni američki "nosač aviona", ali dodao da takođe ne smije da poremeti tradicionalne veze koje su perfektne i sa Rusijom i sa Kinom zato što će samo oni koji imaju suverenitet i samostalnost imati mjesto u novim pregovorima.

Dodao je da najava francuskog predsjednika Emanuela Makrona o slanju trupa u Ukrajinu, nije ideja Makrona, već da je to "ispipavanje snaga" i rezultat geopolitičkih dogovora.

Na pitanje da li vidi sličnost u tome kako mediji predstavljaju Trampa i kako regionalni mediji predstavljaju naše državnike, Stevandić je rekao da se već godinu dana govori o tome da Tramp bude ubijen i da se nastavi sa postdemomkratsko doba jer je Tramp veća prijetnja tom sistemu nego ruski predsjednik Vladimir Putin, za kog on smatra da će pobijediti u Ukrajini prije ili kasnije.

- Velika je zabluda da se Rusima žuri, oni su na osnovu rata u Ukrajini ojačali Briks, promijenili način rada OPK, promijenili tehnološki dio koji su naslonili na Kinu, tako da što bi se njima žurilo da završe Ukrajinu kada su veliki dio svog naroda spasili i sada mijenjaju svijet. Oni sada iz tog nacionalnog interesa prelaze u geopolitički interes, i mi imamo veliki sukob geopolitičkih interesa - objasnio je on.