latinica  ћирилица
15/07/2024 |  11:54 ⇒ 12:40 | Autor: TANЈUG

Španija zaradila čitavo bogatstvo od UEFA

Fudbalska reprezentacija Španije je postala šampion Evrope, zbog čega je dobila veliku novčanu nagradu.
Španija pobjednik EURO 2024.  (Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Španija pobjednik EURO 2024. (Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Španija je savladala Englesku sa 2:1 u finalu EURO u Berlinu i tako se domogla trofeja. Na turniru su slavili u svih sedam mečeva i završili takmičenje sa impresivnom gol-razlikom 15:4.

Podizanjem trofeja, izabranici Luisa de la Fuentea su zaradili maksimalni mogući iznos koji je bio spreman za šampiona. Ukupan iznos fonda za sve reprezentacije je iznosio 331 milion evra.

Isto je bilo i na prethodnom prvenstvu prije tri godine. Svaka reprezentacija je samim plasmanom na EURO zaradila 9,25 miliona evra.

Za svaku pobjedu, ekipa bi dobila milion evra, a za remi pola miliona. Za prolazak u nokaut fazu, odnosno osminu finala nagrada je iznosila 1,5 miliona evra, potom za četvrtfinale 2,5, a polufinale četiri miliona evra.

Kada je u pitanju sama završnica, odnosno finale, Španija je dobila osam miliona evra, dok su Englezi kao poraženi pet miliona evra.

Kada se sve sabere, Španija je na Evropskom prvenstvu zaradila maksimalnih 28,25 miliona evra, isto koliko je dobila Italija na prethodnom takmičenju.