latinica  ћирилица
15/07/2024 |  12:15 ⇒ 15:55 | Autor: RTRS

Treća "Savska regata" okupila više od 50 plovila, sjajno druženje učesnika (VIDEO)

Grad Gradiška i opština Srbac organizovali su treću "Savsku regatu". Iz Gradiške i Srpca istovremeno je put Orubice, gdje su se konvoji brodica sureli, krenulo više od 50 plovila.
Savska regata - Foto: RTRS
Savska regataFoto: RTRS

Spust rijekom Savom od centra Gradiške do Orubice trajao je tri i po sata, a isto toliko je bilo potrebno i učesnicima regate koji su krenuli iz Srpca.

Učesnici se nisu žurili ka cilju jer ih je Sava mamila na česte odmore i pristajanja.

- Mi smo kao i kolege iz Srpca pravili pauzu negdje na pola puta i imali smo kupanje. Sava je čista, bistra i temperatura je onako ugodna, mada bi nam možda više prijala da je i koji stepen niža ali u svakom slučaju je ugodna za osvježenje - rekao je Miroslav Vuković, direktor Kulturnog centra Gradiška.

Borislav Rađen Barba, lađar u penziji istakao je da je Savska regata prelijepa i da će svake godine biti sve masovnija.

- Lijepo je kada se ljudi ovako skupe, uglavnom to su vodenjaci koji vole druženja - kazao je Rađen.

Za plovidbu Savom posebno su zainteresovani Srpčani. Poslije formiranja nautičkog kluba "Sidro" uskoro bi na ušću Vrbasa u Savu trebala početi gradnja marine.

- Marina bi sljedeće godine trbala da dobije prvu fazu. To je jedan impozantan projekat koji nije lak, sa ogromnim ulaganjima i sigurno jedna od najvećih kapitalnih investicija u opštini Srbac - naveo je Radovan Mitraković, predsjednik Nautičkog kluba "Sidro" Srbac.

Gradnja marine u Srpcu doprinjeće širenju turističke ponude.

U Gradišci već drugu godinu tokom ljeta Gradska turistička organizacija organizuje turističke rute plovidbe Savom.