latinica  ћирилица
15/07/2024 |  14:18 | Autor: sputniknews.com

Na zagrebačkom nebu zabilježena rijetka prirodna pojava (FOTO)

Rijetka prirodna pojava zabilježena na nebu iznad zagrebačkog naselja Јankomira.
Zagreb - Foto: RTRS
ZagrebFoto: RTRS

U poslednje vrijeme mnogi sa zebnjom gledaju u nebo. Dok jedni priželjkuju osvježenje tokom ovih sparnih i vrućih dana, drugi strahuju od superćelija i oluja poput one koja je prošle godine pogodila Zagreb. Pogled u nebo na zagrebačkom Јankomiru juče uveče otkrio je nešto prilično zanimljivo i neobično.

Kao što se vidi na fotografijama, na nebu se pojavila retka pojava - iridescencija.

Najjednostavnije objašnjenje je da je iridescencija pojava duginih boja na oblacima, odnosno pojava prelivenih boja na oblacima. Najčešći je na oblacima koji se tek formiraju, a kako je DHMZ objasnio u objavi na društvenoj mreži Iks, ovo prelivanje boja je uzrokovano savijanjem svjetlosti na kapljicama ili kristalima leda u oblaku.

Trake obojene svetlosti često idu paralelno sa ivicama oblaka, dok se boje mijenjaju kako se oblak razvija. Ponekad se može pojaviti i u magli ili na rosi, ali takvi slučajevi nisu česti.

Iako boje u oblacima nisu bile toliko izražene na nebu iznad Јankomira, na fotografijama se ipak mogu prepoznati dugine boje. Na Guglu možete potražiti i druge primjere gdje su takve boje izraženije, dok su oblaci mnogo veći, a nebo šarenije, pišu hrvatski mediji.