latinica  ћирилица
15/07/2024 |  14:35 ⇒ 15:18 | Autor: RTRS

Apel stanovništvu da ne pali vatru na otvorenom

Republička uprava civilne zaštite apeluje da svi građani Srpske, a posebno na području Hercegovine, ne pale vatru na otvorenom, s obzirom na to da je povećan broj požara u Republici Srpskoj.
Republička uprava civilne zaštite - Foto: RTRS
Republička uprava civilne zaštiteFoto: RTRS

Iz Civilne zaštite napominju da višednevne vreline i u Republici Srpskoj stvaraju uslove za lako pojavljivanje plamena i apeluju da stanovništvo poveća nadzor nad sredstvima kojima rukuje kako bi se izbjegla pojava požara i smanjio njihov broj.

- Zato apelujemo, molimo, upozoravamo građane da vode računa o svemu što može izazvati požar i njegovo širenje. Vatru ne palite, a pogotovo je ne ostavljajte bez nadzora - poručuju iz Republičke uprave civilne zaštite.

U saopštenju se napominje da Zakon o zaštiti od požara Republike Srpske zabranjuje paljenje korova i drugih poljoprivrednih otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno – spasilačke jedinice i nalaže preduzimanje neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Ovaj zakon predviđa i sankcionisanje onih koji ne postupaju u skladu sa njim, te je predviđena novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM.

Građani, ukoliko uoče požar, o tome odmah treba da obavijeste vatrogasce na broj 123 ili operativno–komunikacijski centar civilne zaštite na besplatni broj 121.