latinica  ћирилица
15/07/2024 |  15:17 ⇒ 16:51 | Autor: RTRS

CIK izmijenio vlastitu odluku - mandat Vukoviću

Nakon što je mandat za petog srpskog delegata u Domu naroda PS BiH žrijebanjem preusmjerila PDP-ovom Nenadu Vukoviću umjesto Snježani Novaković Bursać, Centralna izborna komisija je danas izmijenila i vlastitu odluku o dodjeli mandata iz januara 2023. godine.
CIK (Foto: CIK BiH) -
CIK (Foto: CIK BiH)

Izmijenjena odluka bi trebalo da bude objavljena u službenim glasnicima Republike Srpske, Federacije i BiH, nakon čega će biti upućena pred Dom naroda.

Rukovodstvo Doma potom zakazuje sjednicu na kojoj bi Vuković trebalo da položi zakletvu i preuzme mandat. No, zbog Zakona o Ustavnom sudu BiH, skoro četiri mjeseca bošnjački delegati blokiraju redovne sjednice Doma, pa je neizvjesno kada će se odluka CIK-a naći pred delegatima.

Dok iz SNSD-a najavljuju nastavak pravne borbe kako bi dokazali da im je nezakonito oduzet jedan mandat, Dom naroda održava samo hitne sjednice. Јedna je zakazana za petak, a na dnevnom redu je budžet instititucija BiH za tekuću godinu.

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Radovan Kovačević rekao je danas da je Narodna skupština Republike Srpske jedina relevantna za izbor srpskih delegata u ovaj dom i sve ostalo je politički projekat kršenja prava Srpske i srpskog naroda i rušenje i Ustava i Izbornog zakona BiH.

Kovačević je pojasnio da je Narodna skupština informisala kojih pet delegata je izabrano, što CIK može samo da prihvati ili ne prihvati, a ukoliko smatraju da je bilo šta prekršeno, mogu tražiti da Narodna skupština Republike Srpske ponovi izbore.