latinica  ћирилица
15/07/2024 |  15:21 | Autor: RTRS

U što kraćem roku prijedlog isplate dugovanja advokatima

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da će resorno ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom finansija Srpske pribaviti podatke o ukupnim neplaćenim obavezama iz budžetskih sredstava prema advokatima u predmetima odbrane po službenoj dužnosti da bi u što kraćem roku predložilo način isplate postojećih dugovanja.
Bukejlović-Mrša - Foto: Ustupljena fotografija
Bukejlović-MršaFoto: Ustupljena fotografija

Bukejlović je istakao da razumije potrebu donošenja nove tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata, koja nije mijenjana od njenog donošenja 2005. godine, kao i nastojanje Advokatske komore da se poveća vrijednosti boda, s obzirom na rast cijena i inflaciju.

On je razgovarao sa predsjednikom Advokatske komore Republike Srpske Daliborom Mršom o odluci Skupštine ove komore o organizovanju protesta sa obustavom rada advokata i o zahtjevima advokata koji se odnose na usvajanje teksta tarife i prijedlogu izmjena i dopuna odluke o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, dok se ne izvrši isplata duga naknada i nagrada za rad advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti.

Bukejlović je naveo da je svjestan potrebe za rješavanjem nastalog problema, ali i da je potrebno dodatno vrijeme da bi se došlo do rješenja prihvatljivog za obje strane, saopšteno je danas iz Ministarstva pravde.

Na sastanku je zaključeno da će Ministarstvo pravde nastaviti pregovore sa predstavnicima Advokatske komore radi pronalaženja rješenja u vezi sa donošenjem nove tarife o nagradama i naknadama troškova za rad advokata.

Mrša je istakao da će o zaključcima sa sastanka obavijestiti Skupštinu Advokatske komore.