latinica  ћирилица
15/07/2024 |  15:49 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Poboljšati Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (VIDEO)

Izmjene Zakona o penzijsko - invalidskom osiguranju Republike Srpske, redovno usklađivanje penzija i druga pitanja bile su teme sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera, održane u Bijeljini.
Sastanak penzionera u Bijeljini - Foto: RTRS
Sastanak penzionera u BijeljiniFoto: RTRS

Republičko udruženje penzionera, partner je Vladi i resornom ministarstvu, a zajednički cilj je, kako je istaknuto, poboljšanje uslova života ove populacije društva.

Neke stvari trebalo bi poboljšati u Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju Republike Srpske, rekao je predsjednik Udruženja penzionera Ratko Trifunović.

Novčani iznos za sahranu penzionera, koji iznosi 500 maraka, trebalo bi povećati, s obzirom da nije mijenjan 13 godina, jedna je od inicijativa koja je pokrenuta danas na redovnoj sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske U Bijeljini.

Penzioneri kažu da su penzije stečeno pravo i da oni koji nemaju pun radni staž imaju mnogo niže penzije.

Od 285.000 korisnika prava, svega oko 8,3 odsto ih je sa 40 godina staža osiguranja, dok ostali imaju od 15 do 22 godine staža i slično.

U prvih šest mjeseci nedostajalo 186.000.000 maraka, u odnosu na izvorne prihode naplaćene po osnovu doprinosa, koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske, odnosno trezor Srpske. Penzije se isplaćuju uredno, do 10. u mjesecu

Aktivisti Udruženja penzionera koji se bave socijalno humanitarnim radom, uskoro bi trebalo da budu oslobođeni plaćanja doprinosa na naknade, rečeno je na sjednici Udruženja penzionera.

Riječi je bilo i o pripremama za održavanje 23. šahovskog prvenstva.