latinica  ћирилица
15/07/2024 |  16:27 | Autor: SRNA

Borenović: Iniciraćemo utvrđivanje ustavnosti pojedinih članova Zakona o geološkim istraživanjima

Partija demokratskog progresa iniciraće utvrđivanje ustavnosti pojedinih članova novog Zakona o geološkim istraživanjima Republike Srpske, najavio je predsjednik ove stranke Branislav Borenović u Doboju.
Branislav Borenović - Foto: RTRS
Branislav BorenovićFoto: RTRS

Borenović je nakon sastanka sa ekološkim udruženjima iz Doboja izrazio zabrinutost što javnost u Republici Srpskoj i BiH nije dovoljno upoznata o ovoj problematici i potencijalnim opasnostima koje po zdravlje ljudi i životne sredine mogu da imaju istraživanja, kao i eventualno rudarenje.

On je novinarima rekao da će tražiti pomoć od donosioca odluka i onih koji mogu da pomognu kako bi primjena ovog zakona bila spriječena, te ocijenio da Republici Srpskoj trebaju stroži ekološki zakoni po ugledu na one u EU.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slaviša Marković izjavio je da će, nakon godišnjih odmora u parlamentu Srpske, inicirati održavanje tematske sjednice u Doboju o rudarenju na Ozrenu, na kojoj očekuje prisustvo i stručnjaka iz ove oblasti.

Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Olivera Nedić poručila je da pitanje o geološkim istraživanjima i potencijalnom rudarenju predstavlja nacionalno pitanje.

Predstavnici ekoloških udruženja i nevladinih organizacija nisu se obraćali medijima.