latinica  ћирилица
15/07/2024 |  17:32 ⇒ 17:32 | Autor: SRNA

Nešić: Atentati na Trampa i Fica rezultat društvenih podjela i kampanje linča

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić ocijenio je da su atentati na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa i slovačkog premijera Roberta Fica rezultat dubokih podjela u društvu i kampanje linča, što je nedopustivo jer može imati tragične posljedice.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

- Duboke podjele u društvu i kampanje linča koje se vode protiv nekih lidera, a to smo vidjeli i u Americi i u Slovačkoj, za ishod u pravilu imaju atentate. Hvala Bogu, preživjeli su i bivši američki predsjednik Donald Tramp i slovački premijer Robert Fico - rekao je Nešić.

On kaže da je matrica ustaljena i da interesne grupe, uz pomoć svojih medija i nevladinih organizacija, demonizuju metu i pri tome potpuno polarizuju društvo.

- Tramp je u SAD prošao i sudske procese i jasno je da je duboka država koristila mehanizme za njegovu satanizaciju i eliminaciju iz političkog života. I u Slovačkoj su ranije premijera Fica pokušali na isti način provući kroz blato - rekao je Nešić za Srnu.

Prema njegovim riječima, u tako zatrovanoj atmosferi, duboko podijeljenom društvu, postoji samo pitanje ko će pritisnuti okidač, a najčešće to nisu plaćene osobe već obični, frustrirani ljudi s problemima i dubokom mržnjom.

On je ukazao na značaj da društvo ima izgrađenu svijest da "hejterske kampanje", ostrašćenost i nepremostive podjele nisu dopustive i da mogu imati tragične posljedice.

Podsjetio je da je po identičnoj matrici ubijen nekadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić koji je, takođe, medijski demonizovan, a dio bezbjednosnog aparata je pokazivao nemar prema njegovoj bezbjednosti i desio se tragičan ishod.