latinica  ћирилица
15/07/2024 |  17:51 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Berba duvana u Semberiji i Posavini počela 15 dana ranije (VIDEO)

Tropske temperature mogle bi da oberu dio ovogodišnjeg roda duvana, čija je berba na 200 hektara u Semberiji i Posavini počela 15 dana ranije.
Berba duvana - Foto: RTRS
Berba duvanaFoto: RTRS

Ne bude li do kraja sedmice padavina, ništa od očekivanog prinosa, ali ni kvaliteta suvog lista. Situacija je, zbog navodnjavanja, bolja u Posavini.

Preduzeće "Duvan" povećalo je otkupnu cijenu suvog lista za 33 odsto, što je bio podsticaj za kooperante da ne smanjuju površine pod ovom industrijskom biljkom.

Zemlja suva ko barut željna kiše, a duvan gubi bitku sa sušom koja uzima danak. Ožegotine na listovima smanjuju kvalitet i obaraju otkupnu cijenu.

Sigurnu dobit proizvođači imaju od ranije zasađenog duvana. Napunili su sušare i to prvom klasom, međutim svaki dan bez padavina dovodi u pitanje očekivani prinos poznijeg duvana koji po dulumu iznosi od 150 do 200 kilograma.

Kiša bi dobro došla duvanu, ali i sezoncima koji "porane" prije svanuća da bi pobjegli sa njive prije nego što sunce bude u zenitu.

Nedostatak radne snage sve više ograničava ovu proizvodnju, iako su dnevnice od 70 do 110 KM. Na njivi su uglavnom radnici stariji od 50 godina.

Troškovi proizvodnje su sve veći. Ove godine povećani su otkupna cijena i podsticaji resornog ministarstva i lokalne zajednice, s kojima će za treću klasu duvana proizvođači dobiti više od šest KM, a oni koji su u sistemu PDV-a, marku više. Organizator proizvodnje dodatno podstiče one koji ostvaruju dobar prinos.

Zbog toplotnog talasa koji je najavljen i za narednih deset dana uz moguće lokalne pljuskove i grad, neizvjesno je da li će 100 kooperanata ispuniti plan otkupa preduzeća "Duvan", koji će početi u prvim danima avgusta.

Јedno je sigurno, zbog velike potražnje na svjetskom tržištu, plasman suvog lista je obezbijeđen.