latinica  ћирилица
15/07/2024 |  18:01 ⇒ 22:50 | Autor: RTRS

Dodik: Nećemo se pomiriti s odlukom CIK-a, iskoristićemo sve pravne mogućnosti (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da neće biti prihvaćena odluka Centralne izborne komisije BiH da mandat Snježane Novaković Bursać u Domu naroda Parlamentarnoj skupštini dodijeli Nenadu Vukoviću i da će biti iskorištene sve pravne mogućnosti protiv te odluke.
Dodik Milorad (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Dodik Milorad (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

Dodik je rekao da su organi SNSD-a rekli da će iskoristiti sve pravne mogućnosti u tom pogledu, ne očekajući da se nešto desi, nego kako bi se pokazalo koliko je ovo apsurdan sistem.

On je istakao da se s političkog nivoa gledanja neće pomiriti sa odlukom CIK-a.

- Ako je bilo potrebe, CIK je trebalo da vrati Narodnoj skupštini Republike Srpske izbor jednog delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime bi odgovornost bila prebačena na Narodnu skupštinu. Nemaju te pameti, hoće da omalovaže čitavu Republiku SRpsku i čitav sistem poslanika koji su to izabrali. Vidjećemo kako će se odvijati stvari, da ne prejudiciram, ali mnogi će da osjete - rekao je Dodik.

On je ponovio da delegate u Dom naroda PS BiH bira Narodna skupština Republike Srpske, a ne CIK.

- Ali još imamo snažne mentore i pokrovitelje iz inostranstva, pa im djeluje da mogu svašta da rade - rekao je Dodik.

Nakon što je mandat za petog srpskog delegata u Domu naroda PS BiH žrijebanjem preusmjerila PDP-ovom Nenadu Vukoviću umjesto Snježani Novaković Bursać, Centralna izborna komisija je danas izmijenila i vlastitu odluku o dodjeli mandata iz januara 2023. godine.