latinica  ћирилица
15/07/2024 |  18:19 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

U Banjaluci najezda žohara (VIDEO)

Banjalučani su u strahu od zaraze zbog najezde insekata, tim prije što su se u mnogim zgradama pojavili kanalizacijski žohari.
Najezda buba - Foto: RTRS
Najezda bubaFoto: RTRS

Dok je većina insekata bezopasna, crni žohari mogu da budu izuzetno opasni po čovjeka, u slučaju kontaminiranja hrane.

Dežurne službe imaju više od 30 intervencija dnevno. Crni ili kanalizacijski žohari, osim u podrumima, zapaženi su i u kućama i stanovima. Da li je ovoj pojavi doprinijela i neadekvatna higijena gradskih zelenih površina i kanalizacione mreže?

Najezda brojnih insekata, buba i žohara neprijatno je iznenadila Banjalučane. Na našim prostorima, bubašvabe su široko rasprostranjene. Najzastupljenije su dvije vrste, crna i smeđa.

- Crna bubašvaba je nešto krupnija i vitalnija, smeđe su manje vitalne. One su vrlo značajne iz razloga što se zadržavaju u našim domovima na toplim, mračnim i vlažnim mjestima i mogu da se hrane hranom koju mi konzumiramo. Oni mogu da je kontaminiraju različitim bakterijama, koje mogu biti patogene za čovjeka - kaže doktor Rajko Roljić.

Značajno povećanje podzemnih voda u kanalizaciji, potisnulo je sve žive organizme koji su se zadržavali na dnu, a koji su se povukli u hodnike, instalacije, stubišta i domove. Pored bezopasnih crnih buba koje su takođe okupirale banjalučke kuće i stanove, prisutni su i ne tako bezopasni crni žohari.

- Dnevno imamo preko 30 intervencija i one su na čitavom gradskom području - rekao je Vladimir Šušnjar iz Eko Bel firme.

Pitanje kulture življenja je najbitnije. Tamo gdje imamo uređene i zelene površine, uređene prostore gdje borave ljudi, posebno kada su u pitanju okućnice, tu imamo i puno manje problema.

Kada je riječ o komarcima, brojnim insektima, jedan vid prevencije jeste zaštitna mreža za prozore, a za esktremnije slučajeve-dezinsekcija.

Neadekvatno održavanje kanalizacionih mreža, divlje deponije i neredovno održavanje zelenih površina idealni su uslovi za brojne insekte, glodare i žohare. Zbog nehigijene grada - banjalučani zabrinuti.

Stručnjaci predlažu preventivnu sistematsku dezinsekciju cjelokupnog gradskog područja. A dok nadležne gradske službe ne shvate važnost rješavanja ovog problema, građanima preostaje da se snalaze kako znaju i umiju.