latinica  ћирилица
15/07/2024 |  18:19 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Srđan Kuljanin - pionir likovnog pravca srpski kubizam (VIDEO)

Srđan Kuljanin, rođeni Hercegovac koji godinama živi i radi u Beogradu, razlikuje se od svih ostalih frizera.
Srđan Kuljanin - Foto: RTRS
Srđan KuljaninFoto: RTRS

Јavnosti je postao poznat kada je prvi u svijetu počeo da slika na kosi, a sada svoje likovne ideje prenosi na platno, kao pionir likovnog pravca - srpski kubizam. Njegove radove od srijede će moći da vidi i publika u Nevesinju, na samostalnoj izložbi u Galeriji Centra za kulturu "Nebojša Glogovac".

Srđan Kuljanin se, po ocjeni svjetskih časopisa iz te oblasti, nalazi na listi 250 najboljih frizera na svijetu. Prvi je počeo da slika na kosi - među njegove najzapaženije radove ubrajaju se slike manastira Hilandara i Žiče, a ovaj način rada zaštitio je u Zavodu za intelektualnu svojinu.

- Sad mogu ponosno da kažem da sam već 100 radova uradio do sada. Nakon toga kao da sam neku prešao igricu i sada već radim svoj pravac – srpski kubizam na platnu - rekao je Kuljanin.

Pionir je ovakve vrste neobičnog likovnog izraza, koji spaja kubističku formu i geometriju sa srpskom tradicijom, čuvajući srpske korijene i nacionalne simbole i motive.

- Inspiraciju pronalazim isključivo u svojoj državi, u svojoj zemlji gdje živim, tako da gledam da odaberem neke motive koji su nepravedno zapostavljeni ili zaboravljeni, tako da ih ja pokušavam oživjeti na neki način kroz svoje radove. Šajkače, neki ornamenti iz manastira, tako, neki možda opanci - dodao je Kuljanin.

Njegove slike su specifičan spoj arhaičnog i modernog. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi, a posebno ga raduje što će 24 njegove slike moći da vidi i publika u Nevesinju.

Zakoračio je i u oblast ilustracije i ima mnoštvo drugih interesovanja, pa ostaje da se vidi kuda će ga odvesti njegovi stvaralački putevi.