latinica  ћирилица
15/07/2024 |  18:59 ⇒ 21:58 | Autor: RTRS

Atentat na Donalda Trampa - motivi i posljedice (VIDEO)

Atentat na Donalda Trampa bio je znak upozorenja za čitav svijet.
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL, ilustracija) -
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL, ilustracija)

Kako obavještajno-bezbjednosnim službama tako i onima koji se ne uklapaju u kalup neoliberalnog diskursa. Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica mogao je biti slučajnost, ali ovaj s Trampom potvrđuje tu tezu.

Službe su zakazale, to je očigledno.

Ono što je još očiglednije, jeste da je američko društvo duboko podijeljeno.

Od Abrahama Linkolna 1865. do Donalda Trampa 2024. Ukupno 14 atentata na američke predsjednike i predsjedničke kandidate.Petoro ih je ubijeno. Posljednji do ovog na Trampa bio je 1981. godine, a meta je bio Ronald Regan.

Sada sa nekoliko hitaca u Pensilvaniji, dvadesetogodišnjak je odlučio da mijenja politiku SAD. U tome nije uspio, ali je pokazao da je američki sistem truo. Kako politički, tako i bezbjednosni.

- Imate skup na visokom nivou koji podrazumijeva bivšeg predsjednika i vidite pojedinca naoružanog puškom. Odmah ste na nivou gdje bi upotreba smrtonosne sile bila opravdana jer osjećate prijetnju, zabrinuti ste za bezbjednost bivšeg predsjednika - rekao je Endrju Skot, stručnjak za bezbjednost

Osim utvrđivanja bezbjednosnih propusta, najvažnije će biti odgonetnuti političku pozadinu atentata.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da atentat na Trampa pokazuje da u Americi postoje neki koji ne žele da prihvate tok globalnih političkih promjena.

- Nevjerovatno da se desilo ali je to jedan rezultat medijske i svake druge političke kampanje protiv jednog čovjeka koji obično završava na taj način. Da se on satanizuje i da se pokušava predstaviti kao opšte zlo koje treba skloniti - naveo je Dodik.

Godinama unazad Tramp je u većini neoliberlnih medija prikazivan u negativnom kontekstu. Redale su se neutemeljene optužbe političkih protivnika i neistomišljenika da je prijetnja američkoj demokratiji.

- Toliko je bilo napadačkih kampanja za Bajdena koje su bile uperene protiv Trampa da je bukvalno stvorena jedna atmosfera linča pogotovo među liberalnijim pripadnicima američke javnosti - naveo je Srđa Trifković, profesor međunarodnih odnosa.

Samo dva mjeseca ranije atentat je izvršen i na slovačkog premijera Roberta Fica. I mnogo je sličnosti između ova dva slučaja.

- Ovaj atentat kao i onaj na Roberta Fica nam govori da atentati mogu ponovo postati način političke borbe i da mogu biti praktikovani u budućim mjesecima pa je to ozbiljan alarm - smatra Miroslav Bjegović, savjetnik premijera Srbije za bezbjednost.

2003. godine u atentatu je ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić.

Posljednjih godina učestale su prijetnje predsjedniku Aleksandru Vučiću i javni pozivi na njegovu eliminaciju. Poučeni istorijom, Srbija neće dozvoliti nasilje.

- Naš zadatak je da Srbija bude jedna od najbezbjednijih zemalja u svijetu, u Evropi. Naš zadatak je da naše ulice budu sigurne, da zaštitimo i sačuvamo i ljude i objekte - rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

- Atmosfere linča, atmosfere mržnje dovode do toga da neko opravdava terorističke akte prema pojedinim pojedincima, kao što je to bio Fico, kao što je bio Tramp - dodao je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Tomas Metju Kruks je pucao u demokratiju. Hici ispaljeni u Pensilvaniji nisu ubili ni Trampa niti demokratiju. Ali ono što su ubili, smatraju mnogi, jeste svaka šansa da DŽo Bajden pobijedi Trampa na predstojećim izborima.