latinica  ћирилица
15/07/2024 |  19:55 ⇒ 22:45 | Autor: RTRS

Otvorena izložba slike "Kralj Petar Prvi" (VIDEO)

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić večeras je u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci otvorila izložbu slika "Kralj Petar Prvi" francuskog slikara Luja Valda Barbija povodom 180 godina od rođenja kralja Petra Prvog Karađorđevića Oslobodioca.
Muzej Republike Srpske - Foto: Glas Srpske
Muzej Republike SrpskeFoto: Glas Srpske

Stojičićeva je istakla da je u isto vrijeme u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu svečano predstavljena slika "Ustanak Petra Mrkonjića" Spiridona Špire Bocarića, prvog upravnika Muzeja Republike Srpske, koji je osnovan kao Muzej Vrbaske banovine.

Ona je pojasnila da su ove izložbe rezultat dogovora o potrebi jačanja sistemske, institucionalne saradnje Srpske i Srbije na polju kulture i stvaranju jedinstvenog kulturnog prostora.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je prisustvovao otvaranju izložbe, izjavio je novinarima da ne postoji granica koju srpska kultura ne može da pređe.

- Ova izložba danas svjedoči o veličini kulture jednog naroda, koja nadilazi sve rijeke i sve administrativne granice - rekao je Stevandić.

Direktor Muzeja Republike Srpske Davor Stika istakao je ogromnu važnost izložbe koja se, kako je rekao, može mjeriti kroz politički, kurtološki, istorijski i svakav drugi vrijednosni aspekt, jer je riječ o izložbi o kralju Petru.

Otvaranju su prisustvovali i konzul Republike Srbije Aleksandar Subotić i izaslanik predsjednika Republike Srpske Marko Romić.

Izložbe u Muzeju Republike Srpske u Banjalaci i u Beogradu u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene do 28. jula.