latinica  ћирилица
15/07/2024 |  20:08 ⇒ 22:39 | Autor: SRNA

Goganović: Dopis MIP-a nije stigao, čim stigne daću saglasnost za ulazak helikoptera Srbije

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da u njegov kabinet danas nije stigao dopis Ministarstva inostarnih poslova u Savjetu ministara u vezi sa izdavanjem dozvole za prelet helikoptera Republike Srbije koji bi bio angažovan na gašenju požara na području Gacka, zajedno sa helikopterom Helikopterskog servisa Republike Srpske.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

- Izdao sam naređenje šefu Kabineta da odmah provjeri medijske naslove da je dopis stigao u Ministarstvo odbrane i ukoliko je akt u međuvremenu stigao, u skladu sa procedurama i zakonskim propisima, odmah sutra ću potpisati saglasnost, nakon što mi akt dostave nadležne službe - izjavio je Goganović povodom objave ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića na društvenim mrežama da su iz MIP-a prolsijedili dopis Ministarstvu komunikacija i transporta koje izdaje dozvolu za ulazak helikoptera Srbije, uz prethodnu saglasnost Ministarstva odbrane.

Goganović kaže da Član 4. Pravilinika o odobravanju letova jasno definiše da letenje državnih vazduhoplova u vazdušnom prostoru BiH odobrava Ministarstvo inostranih poslova, a na osnovu zatražene saglasnosti Ministarstva odbrane i odobrenja Ministarstva komunikacija i transporta.

- U ovakvim situacijama ne smije biti mjesta politici, moramo zaštiti ljudske živote i imovinu - rekao je Goganović, dodajući da je upoznat o činjenici da je urgencija u vezi sa ovim pitanjem MIP-u dostavljena i iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Važno je da budemo odgovorni i da postupimo kao Sjeverna Makedonija, gdje su pri gašenju požara u pomoć pritekle helikopterske jedinice Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske i niko nije pravio problem - naglasio je Goganović.

IZ MINISTARSTVA INOSTRANIH POSLOVA BEZ ODGOVORA O ODOBRENjU HELIKOPTERIMA MUP-a SRBIЈE

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara nije odgovorilo na upit Srne kada će odobriti da helikopteri MUP-a Srbije pomognu u gašenju požara na području opštine Gacko koji prijeti i kućama.

Na današnji upit kada će Ministarstvo odobriti da helikopteri iz Srbije pruže pomoć u gašenju požara kod Gacka i zašto to do sada nije učinjeno, budući da je riječ o hitnom slučaju jer vatrena stihija prijeti kućama, u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara nisu pronašli vrijeme da odgovore.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić pozvao je nadležne u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara da konačno odobre zahtjev Helikopterskoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za ulazak na područje Gacka gdje je njihova pomoć neophodna u gašenju požara.

Takođe, Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH uputio je dopis-urgenciju ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinu Konakoviću u kome traže da hitno i bez odlaganja odobri dolazak i prelet helikoptera MUP-a Srbije da bi pomogao gašenje požara na području opštine Gacko, te da tako pokaže odgovornost prema ljudskim životima.

u dopisu je naglašeno da hitne situacije zahtijevaju hitne reakcije, te da u ovom momentu nema mjesta politici i međunacionalnim razračunavanjima, jer su ljudski životi i njihova imovina apsolutni prioritet.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković pronašao je vrijeme da se oglasi na društvenim mrežama gdje je objavio da su iz MIP-a proslijedili dopis Ministarstvu komunikacija i transporta koje izdaje dozvolu za ulazak helikoptera Srbije, uz prethodnu saglasnost Ministarstva odbrane.

Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH uputio je dopis-urgenciju ka Ministarstvu komunikacija i transporta u Savjetu ministara, u kome traže da hitno i bez odlaganja bude odobren dolazak i prelet helikoptera MUP-a Srbije.

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske aktivni su od juče na požarištu na teritoriji opštine Gacko sa jednim kju helikopterom tipa "koala".

Riječ je o veoma nepristupačnom terenu, a gašenje ometa jak vjetar i izuzetno visoka temperatura vazduha.

Ovako široku požarišnu liniju veoma je teško lokalizovati angažovanjem samo jednog helikoptera, koji je juče do 12.00 časova izbacio 25 tona vode, uz nadljudske napore direktora Helikopterskog servisa Bobana Kusturića i njegovog tima, i s toga je pomoć helikoptera iz Srbije neophodna.