latinica  ћирилица
15/07/2024 |  21:11 ⇒ 21:14 | Autor: SRNA

"Grad Lukavac opstruiše gradnju objekta za okupljanje Srba na Ozrenu"

Grad Lukavac u Federaciji BiH opstruiše izgradnju objekta u Brijesnici Gornjoj na Ozrenu gdje bi se okupljali Srbi, što je još jedan vid pritiska na srpski narod tog kraja, saopšteno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.
Lukavac - naselje Gornja Brijesnica - Foto: SRNA
Lukavac - naselje Gornja BrijesnicaFoto: SRNA

Riječ je objektu stare škole u Brijesnici Gornjoj koji se namjerava preurediti za potrebe održavanja manifestacija na kojima se okupljaju protjerani Srbi iz ozrenskog kraja.

Iz Odbora navode da je Zavičajno udruženje Gornja Brijesnica primilo dopis grada Lukavca, odnosno njihove Službe za komunalne i inpekcijske poslove u kojem se traži da se hitno obustave radovi na obnovi stare škole.

- U dopisu grad Lukavac pogrešno navodi da je riječ o sredstvima federalnog ministarstva. Riječ je o sredstvima koje je udruženje dobilo od opština Vukosavlje i Doboj, kao i o ličnim donacijama Srba - navodi se u saopštenju.

Bošnjačke vlasti u Lukavcu, kako ističu u Odboru, žele da Srbima jasno stave do znanja da na Ozrenu ne može ništa da se gradi gdje bi se okupljali Srbi.

- Iako udruženje Srba iz Brijesnice sredstva nije dobio od federalnog ministarstva, a i zemljište na kojem grade je u zemljišnoj knjizi upisano u korist Srbina, pojedinci iz Lukavca su željni demonstriranja sile nad Srbima, kojima su muslimani 1995. sve srušili i popalili - dodaje se u saopštenju.

Iz Odbora podsjećaju da je u mjesnoj zajednici Brijesnica Gornja živjelo 560 Srba i nijedan musliman, a danas tu ne živi nijedan Srbin.

- Mudžahedini su poubijali sve Srbe koje su našli 1995. godine. Muslimanska vojska je u Brijesnici Gornjoj popalila 160 kuća i oko 300 pomoćnih objekata - napominju iz Odbora.

Takođe, dodaju, u protekle dvije godine su stalni incidenti na području Ozrena, a na molitvištvu u Brijesnici Gornjoj nepoznata lica su dva puta zaredom rušila krst.