latinica  ћирилица
16/07/2024 |  07:29 ⇒ 07:53 | Autor: RTS

Tramp prvi put u javnosti nakon atentata, sa zavojem preko uha

Donald Tramp pojavio se u Milvokiju sa zavojem preko uha na nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke nakon što je zvanično postao kandidat za predsjednika, samo dva dana poslije atentata. Pored Trampa, kandidat za potpredsjednika bio je senator iz Ohaja DŽejms Dejvid Vens koji poziva na "potpunu istragu" o atentatu.
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Tramp se pojavio pored svog potpredsjednika, senatora iz Ohaja DŽej Di Vensa. Vens je postao zvanični kandidat za potpredsjednika u ponedjeljak, nakon što je Tramp saopštio svoju odluku.

Vens je pozvao na "potpunu istragu" o pokušaju ubistva bivšeg predsednika.

- Moramo da razumijemo šta se dogodilo jer su očigledno napravljene greške - rekao je Vens za Foks njuz.

- Na lice mjesta je dotrčala Tajna služba. Stavili su svoja tijela i brzo su reagovali. To nije ono što me brine. Ono što me brine je zašto je bio strijelac 150 metara od predsjednika Sjedinjenih Država? - rekao je Vens.

Vens je rekao da je igrao mini golf sa svojom djecom kada se u subotu u Batleru u Pensilvaniji dogodio pokušaj ubistva.

- Moja prva reakcija bila je samo da se pomolim za njega. Bio sam prestravljen mogućnošću da predsjednik Tramp bude ubijen, naravno, strašno, strašno, strašno. To bi bila svjetska istorijska tragedija. Hvala Bogu da je bio dobro - poručio je Vens.

Kako je rekao, ne zna dovoljno o bezbjednosnim protokolima, ali ističe da je bio marinac Sjedinjenih Država i dodao da 150 metara nije ni približno dovoljno za bezbjednost.

Izvor Si-En-En-a koji je upoznat sa istragom rekao je da su snajperisti bili stacionirani u zgradi gdje se naoružani muškarac popeo na krov i pokušao da ubije bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Izvor je rekao da lokalni snajperski tim potiče iz jedinice iz okruga Batler.

Tim se, prema izvoru, nalazio na drugom spratu i tako nadgledao publiku na mitingu.

Donald Tramp je na konvenciji Republikanske stranke u Milvokiju i formalno imenovan za kandidata te stranke na izborima za predsjednika SAD, a prethodno je saopštio da je za svog kandidata za potpredsjednika izabrao senatora DŽejmsa Dejvida Vensa.