latinica  ћирилица
16/07/2024 |  08:57 ⇒ 09:00 | Autor: SRNA

Banjaluka: Povećan broj pregleda u Hitnoj pomoći

U Službi hitne medicinske pomoći i ambulantama porodične medicine u Banjaluci povećan je broj pregleda.
Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja Banjaluka - Foto: RTRS
Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja BanjalukaFoto: RTRS

Mobilne ekipe Službe hitne medicinske pomoći su tokom proteklog vikenda imale 56 intervencija na području Banjaluke, u dječijoj i ambulantama za odrasle pacijente pregledano je ukupno 367 lica, od kojih je šest upućeno na Infektivnu kliniku Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, rečeno je Srni u banjalučkom Domu zdravlja.

Dispečer Službe hitne medicinske pomoći tokom vikenda primio je 218 poziva građana.

Iz Doma zdravlja navode da je svake godine u toku ljeta, zbog visoke temperature vazduha, evidentan porast broja pacijenata koji se javljaju na pregled u Službu hitne medicinske pomoći.

Iz ove zdravstvene ustanove dodaju da je povećan i broj turista i drugih lica iz dijaspore koji najčešće traže ljekarsku pomoć u Službi hitne medicinske pomoći, kao i da su češći dolasci pacijenata sa problemima koji nisu hitna medicinska stanja, pogotovo noću.

- Svi navedeni razlozi posjeta Službi hitne medicinske pomoći znatno više opterećuju naše medicinske radnike i povećavaju gužve u čekaonicama - napominju iz Doma zdravlja.

Iz Doma zdravlja dodaju da se u ambulante porodične medicine, zbog izuzetno visoke temperature vazduha, češće javljaju starije osobe oboljele od hroničnih nezaraznih bolesti usljed pogoršanja osnovne bolesti, ali i pacijenti mlađe i srednje životne dobi, kao i djeca školskog uzrasta.

Iz ove zdravstvene ustanove sve korisnike usluga mole za strpljenje pri dobijanju usluga Službe hitne medicinske pomoći i apeluju da se javljaju nadležnim timovima porodične medicine i u specijalističke pedijatrijske ambulante kako bi bili brzo, adekvatno i kvalitetno medicinski zbrinuti.