latinica  ћирилица
16/07/2024 |  10:19 ⇒ 10:22 | Autor: SRNA

Čvrsto opredjeljenje Vlade Srpske za gradnju spomenika za Srbe iz Birča

Načelnik opštine Bratunac Lazar Prodanović rekao je Srni da je opština obavila sve zadatke koje je imala za stvaranje zakonskih uslova za izgradnju centralnog spomen-kompleksa u ovom mjestu za 3.267 nastradalih srpskih civila i vojnika u Odbrambeno-otadžbinskom ratu iz regije Birač.
Lazar Prodanović - Foto: SRNA
Lazar ProdanovićFoto: SRNA

- Očekivali smo da će Vlada Republike Srpske donijeti odluku za izgradnju regionalnog spomen-obilježja u Bratuncu i raduje nas što je donesena i što su podijeljeni zadaci i nosioci aktivnosti za njenu realizaciju - naveo je Prodanović.

On je rekao da je potvrđeno opredjeljenje Vlade, opštine i svih subjekata u regiji da je potrebno što prije izgraditi spomen-kompleks na predviđenoj lokaciji u Bratuncu.

- Stvoreni su uslovi da se obavi eksproprijacija još manjeg dijela zemljišta, što će biti učinjeno prije izbora izvođača radova i njegovog ulaska u posao - pojasnio je Prodanović.

Prema njegovim riječima, izgradnjom ovog spomenika napokon će biti stvoreni uslovi za masovne posjete i obilježavanje godišnjica stradanja, te održavanje časova istorije, evociranje sjećanja na ratne dane, borbe, junaštva, stradanja i žrtve.

- Biće to mjesto gdje će mladi moći da saznaju istinu o karakteru rata u BiH, o srpskim stradanjima i žrtvama da one ne bi bile zaboravljene i da se stradanja ne ponove, kao što se dogodilo tri puta u prošlom vijeku kada su Srbi ginuli od istih neprijatelja koji nikada nisu odgovarali za te zločine - poručio je Prodanović.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o projektu izgradnje memorijalnog kompleksa u znak sjećanja na Srbe, žrtve muslimanskog zločina u Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Cilj izgradnje memorijalnog centra jeste trajno očuvanje uspomene na stradanja Srba i predstavljaće značajan dio širih nastojanja Vlade Republike Srpske za njegovanje kulturno-istorijske tradicije i kulture sjećanja na stradanje srpskog naroda.

Zaduženo je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite da, u saradnji sa Ministarstvom finansija, izradi idejno rješenje i utvrdi budžetski okvir za izgradnju ovog kompleksa.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u regiji Podrinja muslimanske snage izvele su niz mučkih napada na nezaštićena srpska naselja, ostavljajući iza sebe pustoš i smrt. Na ovim prostorima je u proteklom ratu izvršen najveći zločin nad srpskim stanovništvom, naročito civilima, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Dan obilježavanja i pomen žrtvama muslimanskog zločina nad Srbima u Podrinju se organizuje u Bratuncu svake godine i nalazi se na listi događaja od republičkog značaja.