latinica  ћирилица
16/07/2024 |  11:47 ⇒ 12:50 | Autor: SRNA

Pomoć Vlade Srbije srpskim udruženjima u Kanadi, Francuskoj i Rumuniji

Ministar zadužen za oblast odnosa sa dijasporom u Vladi Srbije Đorđe Milićević sastao se u Beogradu sa predstavnicima srpskih udruženja iz Kanade, Francuske i Rumunije, te potpisao ugovore o finansijskoj podršci Vlade Srbije projektima namijenjenim za očuvanje srpskog jezika i pisma, kao i jačanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u Francuskoj i Rumuniji.
Milićević sa predstavnicima dijaspore - Foto: SRNA
Milićević sa predstavnicima dijasporeFoto: SRNA

Ugovore su potpisali predsjednik udruženja "Svi Srbi u Parizu" Saša Pešić i predsjednik Saveza Srba Rumunije i poslanik srpske manjine u rumunskom parlamentu Ognjan Krstić, saopšteno je iz kabineta ministra Milićevića.

Takođe su dogovorene sa predsjednikom Kulturno-prosvjetnog odbora crkveno-školske opštine "Sveta Trojica" u Montrealu Marijom Đekić Ivanković aktivnosti usmjerene na jačanje kulturnih i obrazovnih veza matice sa Srbima koji žive u kanadskoj pokrajini Kvebek.

Programom finansijske podrške udruženjima dijaspore, regiona i matične države u 2024. godini ukupno je izdvojeno 79 miliona dinara /oko 675.000 evra/ za projekte usmjerene na očuvanje srpskog jezika, kulture i identiteta širom svijeta.