latinica  ћирилица
16/07/2024 |  12:32 | Autor: RTRS

Helez: Helikopteri Oružanih snaga BiH spremni za akcije gašenja požara

Helikopteri Oružanih snaga BiH spremni su za akcije gašenja požara iz vazduha i mogu djelovati čim Ministarstvo bezbjednosti BiH dostavi zahtjev, a Predsjedništvo BiH odobri njihovo angažovanje, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.
Helikopteri OS BiH - Foto: Ustupljena fotografija
Helikopteri OS BiHFoto: Ustupljena fotografija

Podstaknut zahtjevom iz Republike Srpske, koji je upućen Ministarstvu spoljnih poslova BiH i proslijeđen Ministarstvu obrane BiH, a kojim se za gašenje požara u području Trebinja traži upotreba helikoptera susjedne Srbije, ministar obrane BiH Zukan Helez rekao je da je nekoretno tražiti pomoć susjedne zemlje, ako su za taj zadatk na raspolaganju vlastiti resursi iz BiH, navodi se u saopštenju.

- U skladu sa Okvirnom zakonom o zaštiti i spasavanju u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća, Oružane snage BiH imaju obavezu pružanja pomoći civilnim organima. Oružane snage BiH imaju na raspolaganju dvije posade i dva helikoptera da se angažuju na gašenju požara te su u potpunosti spremne da izvrše svoju ustavnu i zakonsku obavezu - rekao je Helez.

U pogledu traženja pomoći od stranih zemalja, član 7. ovog zakona precizira da se međunarodna pomoć može tražiti kad se vlastitim snagama i sredstvima ne može adekvatno odgovoriti na prirodnu i drugu nesreću, navodi se u saopštenju.

- Očekujem da će nadležni uputiti zahtjev te da će Predsjedništvo BiH odobriti angažovanje resursa OS BiH i time na najbolji način djelovati sa ciljem pružanja podrške našim građanima - rekao je Helez.

On je dodao da u Oružanim snagama BiH raspolažu s dvije posade i dva helikoptera s vitlima i protivpožarnim vedrima, kapaciteta od 1.000 litara i da su potpuno spremni za gašenje požara.

- Oružane snage BiH pripadaju svima, Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i svakom drugom građaninu BiH podjednako i spremne su da im služe - rekao je Helez.