latinica  ћирилица
16/07/2024 |  12:37 ⇒ 12:46 | Autor: SRNA

Kultura sjećanja obaveza Srpske i Srbije

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Јelena Žarić Kovačević položile su danas vijenac u Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici u pomen svim žrtvama ustaškog zločina genocida u logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.
Јujićeva i Kovačevićeva u Donjoj Gradini - Foto: SRNA
Јujićeva i Kovačevićeva u Donjoj GradiniFoto: SRNA

- Danas smo ovdje u Donjoj Gradini na zato što protokol tako nalaže i što se to od nas očekuje, već zato što želimo da čuvamo uspomene na žrtve koje su ovdje izgubile živote. Želimo da pošaljemo poruku jedinstva i zajedništva. Ono što nam se dogodilo obavezuje nas da čuvamo uspomene na žrtve i da ih poštujemo - rekla je u Kovačevićeva.

Ona je dodala da su institucije Srbije opredijeljene da Srbi i srpski narod sa obje strane Drine pokažu jedinstvo i bore se za bolju budućnost.

- To je praktično poruka koju smo danas željele da pošaljemo dolaskom ovdje u Donju Gradinu. Dobro je da obiđemo i ovakva mjesta i da se setimo nekih ranijih vremena - rekla je Kovačevićeva, dodavši da joj je čast da posjeti Kozarsku Dubicu i potkozarski kraj.

Ona je podsjetila da je juče u Banjaluci potpisan Akcioni plan kojim su Srbija i Republika Srpska dodatno uvezane kroz projekte na kojima će zajednički raditi.

Јujićeva je istakla da je kultura sjećanja obaveza, te da nikada ne smiju da budu zaboravljene istorijske činjenice o stradanju u Drugom svjetskom ratu.

- Ovdje smo danas da se poklonimo žrtvama užasnog ustaškog terora koji je počinjen u Donjoj Gradini i Јasenovcu, najstrašnijim mjestima njihovih zlodjela. Želimo da pošaljemo i poruku mira, da se nikada nikome ovako nešto ne desi kao što se desilo srpskom, romskom, jevrejskom stanovništvu i drugim građanima koji su na najmonstruozniji način likvidirani u Donjoj Gradini i Јasenovcu - rekla je Јujićeva.

Ona je naglasila da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srbije imaju dugogodišnju saradnju.

- Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u Beogradu na Svesrpskom saboru, juče smo usvojili i Akcioni plan i imenovali koordinatore radne grupe koji će koordinisati procese i ideje kojim našu saradnju želimo da podignemo na što viši nivo, uključujući projekte međugranične saradnje, unapređenja e-servisa za građane i razmjene službenika - precizirala je Јujićeva.

Ona je dodala da Kovačevićeva ima izuzetnu energiju kada je riječ o saradnji sa Republikom Srpskom, te istakla da će sigurno istrajati u namjeri da zajednički rad dva ministarstva bude na zavidnom nivou.

Јujićeva je navela da će delegacije ministarstava nakon Donje Gradine posjetiti i manastir Moštanica, čija je crkva odnedavno, odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, kulturno dobro od izuzetnog značaja i Specijalnu bolnicu Mlječanica, zdravstveno-banjski centar sa najsavremenijom dijagnostikom u regionu.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Brdar rekao je da je Donja Gradina mjesto velikog stradanja, patnje i bola, ali i mjesto opomene za sve generacije koje dolaze da se takav zločin nikad ne ponovi.

- Hvala ministrima u vladama Republike Srpske i Srbije, Јujićevoj i Kovačevićevoj, koje šalju poruku svesrpskog jedinstva i slobodarskog duha našeg naroda jer na ovaj način čuvamo kulturu sjećanja - istakao je Brdar.

Direktorka Јavne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je da je važna podrška sa najviših nivoa vlasti Srpske i Srbije.

- Znamo da je u prethodnom periodu održan Svesrpski sabor iz kojeg proizilaze mnogo jače i čvršće saradnje među institucijama sa jedne i druge strane rijeke Drine, a važno je da se na autentičnom mjestu stradanja, ovdje u Donjoj Gradini, sagledaju razmjere ustaškog zločina genocida koji se desio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njegovom najvećem logoru Јasenovac - rekla je Tulekovićeva.

Јujićeva i Kovačevićeva položile su danas vijenac i kod "Topole užasa" u Spomen-području Donja Gradina.